Saudi Telecom, cea mai mare companie de telecomunicatii din Arabia Saudita, va achizitiona 35% din Oger Telecom, proprietarul operatorului Zapp, pentru suma de 2,56 miliarde de dolari, informeaza Bloomberg.

Saudi Oger, actionarul majoritar al Oger Telecom, a anuntat ca isi va pastra o participatie care sa ii permita in continuare controlul asupra companiei. Oger Telecom, companie controlata de familia fostului premier libanez Rafik al-Hariri, furnizeaza servicii de telefonie fixa si mobila si internet in Turcia, Africa de Sud si Liban.

Operatorul a purtat negocieri pentru a vinde o participatie catre grupul francez de telecomunicatii Vivendi, insa discutiile s-au incheiat in luna noiembrie, fara ca o tranzactie sa fie incheiata, a anuntat atunci Vivendi.

Saudi Telecom va finaliza achiztia pana la sfarsitul primului trimestru, potrivit informatiilor furnizate de oficialii companiei catre bursa saudita.

Aceasta este a treia investitie facuta de Saudi Telecom in 2007. Compania a castigat anul trecut o licenta pentru telefonie mobila in Kuweit pentru suma de 908 miliaone de dolari si a platit 3 miliarde de dolari pentru 25% din compania Maxis Communications Bhd., din Malaesia.

“A fost un pas firesc dupa afacerea cu Maxis, care a deschis usa catre marea piata din Asia, cu mari comunitati de musulmani” a declarat Abdul-Rahman Mazi, membru in consiliul Saudi Telecom.

Operatorii telecom din golful arab se dezvolta in afara pietei de origine dupa ce au inregistrat o crestere economica stimulata scumpirea de cinci a petrolului din 2002 pana in prezent.

“Aceasta tranzactie marcheaza un moment important in dezvoltarea STC (Saudi Telecom Company) si ne va ajuta sa ne indeplinim ambitia de a deveni lider absolut in regiune”, a declarat presedintele Saudi Telecom, Mohamad al-Jaser.

Saudi Telecom a inregistrat cresterea profitului pentru prima oara im ultimele sase trimestre. Venitul net al companiei a ajuns in trimestrul al patrulea al anului 2007 la 813,4 milioane de dolari, cu 9,3% mai mult decat perioada similara a anului precedent,a informat compania.

“Suntem incantati sa putem anunta o investitia STC in Oger Telecom”, a declarat Paul Doany, CEO-ul Oger Telecom.

Oger Telecom este unul dintre cei mai mari operatori telecom din regiune, cu venituri de 6,9 miliarde de doalri in 2006 si o baza de circa 35 milioane de clienti,potrivit datelor furnizate de companie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Setari Cookie-uri