Telefonul mobil va deveni un concurent serios pentru computer. Posibilitatile de utilizare a acestuia vor creste dupa implementarea tehnologiei 4G. Problema care ramine de rezolvat este dimensiunea terminalului, care va fi mult mai solicitat dupa implementarea 4G.

Rolul telefonului mobil va creste in urmatorii ani. Rapiditatea cu care se succed inovatiile in domeniu ii determina pe specialisti sa considere celularul ca pe un rival serios al computerelor.

Tele-computerul

Optiunile utilizatorilor de telefoane mobile vor fi influentate in urmatorii ani de succesul telefoniei 3G. Pe termen mediu vom avea citeva sute de mii de abonati 3G, considera dr. Nicolae Oaca, analist telecomunicatii. Viteza de transfer a datelor, de pina la 384 kbps, va face ca telefonul mobil sa fie mult mai des folosit in astfel de scopuri. Verificarea e-mail-ului sau descarcarea de jocuri, videoclipuri sau piese muzicale vor deveni operatiuni facile pentru posesorii de telefoane mobile. Plata direct de pe telefonul mobil a facturilor va fi si in Romnia ceva uzual. De asemenea, apelurile video vor deveni ceva obisnuit. Posibilitatile vor creste odata cu implementarea tehnologiei 4G.

Eficienta maxima

Data la care aceasta tehnologie va fi accesibila publicului din Romnia nu poate fi precizata. Pe plan mondial s-a avansat drept data probabila anul 2010. Cert este ca 4G va deschide noi posibilitati pentru posesorii de telefoane mobile. Printre avantajele enumerate de cei care au studiat problema se numara transferul mult mai rapid de date, posibilitatea de a trece automat in reteaua cea mai convenabila si receptionarea emisiunilor televizate la un standard ridicat de calitate a imaginii. Avantajele vor fi si de alta natura.

Telefonul gardian

Specialistii anticipeaza dezvoltarea unor aplicatii prin care, cu ajutorul telefonului mobil sa se poata controla situatia de acasa. Vor fi aplicatii precum casa digitala. Se vor putea verifica temperatura, functionarea instalatiei de incalzire, a celei de electricitate, securitatea casei etc. Un receptor primeste informatiile si le transmite catre telefonul mobil, spune dr. Nicolae Oaca. Prin acelasi sistem se vor putea primi informatii despre alimentele care lipsesc din frigider sau cu privire probleme grave, precum eventualele scapari de gaze. Se incearca si rezolvarea unor probleme de igiena corporala prin intermediul terminalului. S-a testat un aparat cu un circuit integrat care detecta mirosul neplacut al respiratiei si sesiza acest lucru proprietarului. Recent s-au prezentat la un concurs Microsoft programe de descoperire intr-o multime a posibililor prieteni si afisarea datelor acestora pe ecranul telefonului mobil, inclusiv fotografia. Evident, apar si semne de intrebare.

Marimea naste dispute

Principala problema este dimensiunea telefonului. Se considera ca telefoanele miniaturale nu vor fi cerute de cei interesati de astfel de servicii. Ele vor ramine o optiune viabila doar pentru cei care doresc servicii de voce si, eventual, posibilitatea de verificare a e-mail-ului. Cei care vor videoconferinte, jocuri complexe sau navigare pe Internet vor trebui sa apeleze la terminale de dimensiuni mari. Vor fi multe aplicatii. Pentru 4G si chiar 3G telefonul mobil va trebui sa fie in acelasi timp telefon, televizor, calculator, si altele. Este greu sa incapa intr-un dispozitiv/spatiu atit de mic atit de multe functii, considera Nicolae Oaca. Capacitatea de stocare va trebui sa fie mult mai mare, iar acumulatorul mult mai longeviv. Evident ramine si problema ecranului. Pentru a putea urmari un videoclip sau pentru a te relaxa cu un joc complex este nevoie de un display de mari dimensiuni. Se poate spune ca in viitor telefonul mobil va fi mai mare, dar si capabil sa faca lucruri pe care in urma cu citiva ani nu le facea nici macar un computer.

In razboi deschis cu palm top-urile

Batalia cu palm topurile (PDA) pare deja cistigata. Lansarea tehnologiei 3G in Romnia deschide noi oportunitati pentru utilizatorii de telefoane. Mai mult, se avanseaza 2010 ca data pentru lansarea 4G. Capabilitatile unui terminal vor creste semnificativ.

Pentru viitor nu se exclude posibilitatea ca telefonul mobil sa devina chiar un instrument prin care se poate controla, de la distanta, situatia de la domiciliu (de la temperatura si pina la eventualele inundatii) fara a apela pe nimeni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri