Dezvoltatorii de soft de la Mozilla lucreaza chiar in saptamana aniversara pentru a repara un defect de securitate care permite atacatorilor sa citeasca codul Java Script utilizat de browser, scrie presa de specialitate.
Pe 22 ianurie 1998, Netscape Communication Corporation anunta ca va publica gratuit pe Internet codul sursa pentru software-ul Netscape Communicator. Codul sursa al aplicatiei Communicator 5, publicat pe 31 martie 1998, a devenit baza pentru suita Mozilla, care cuprinde browserul web Firefox si aplicatia de e-mail Thunderbird.

Mozilla Firefox (cunoscut inainte sub numele de Phoenix apoi ca Mozilla Firebird) este un browser dezvoltat de Fundatia Mozilla. Proiectul a inceput in 2002 si isi propunea sa dezvolte un browser open source rapid, usor de utilizat si foarte extensibil (separat de mai voluminoasa suita Mozilla).

Firefox a devenit soft-ul asupra caruia se concentreaza momentan eforturile de dezvoltare a Mozilla fiind astazi browser-ul oficial al Fundatiei Mozilla si parte a suitei de aplicatii Mozilla (alaturi de clientul de e-mail Thunderbird). Prima versiune stabila (1.0.0) a fost lansata in noiembrie 2004. Cea mai recenta versiune stabila este Firefox 2.0.0.4, care a fost lansata concomitent cu 1.5.0.12, ultima versiune 1.5, pe 30 mai 2007.

Browserul web Mozilla Firefox a inregistrat in luna iulie a anului trecut o cota de piata de circa 30% in Europa, mai mare cu 3,6 procente fata de luna martie, potrivit unui studiu realizat de XiTiMonitor, in timp ce Internet Explorer, aplicatia dezvoltata de Microsoft, detinea primul loc cu 66,5%.

In Europa, Slovenia, Finlanda si Slovacia au cea mai mare rata de utilizare a browserului Firefox, cu 47,9%, 45,4% si respectiv 40,4%, in perioada 2-8 iulie. Alte tari cu rata mare de penetrare a Mozilla Firefox sunt Germania cu 38%, Polonia cu 39,6% si Irlanda cu 38,6%.

Cei mai multi dintre utilizatori prefera browserul de la Mozilla pentru ca permite navigarea prin tab-uri si nu trebuie sa mai deschizi foarte multe ferestre, blocheaza ferestrele de tip pop-up sau pentru ca atunci cand sistemul de operare cedeaza, Firefox-ul permite utilizarea optiunii “Restore session”, astfel ca se evita riscul pierderii datelor.

Viteza cu care este afisata o pagina este, de asemenea, un atu pentru Firefox. Internet Explorer afiseaza pagina numai dupa ce toate elementele au fost incarcate, iar daca o pagina are multe imagini sau contine diverse aplicatii, va fi afisata cu o anumita intarziere dupa introducerea adresei. Firefox arata o pagina pe masura ce fiecare este incarcat, iar utilizatorul nu trebuie sa mai astepte sa vada titlul paginii pana se incarca ultimul element.

Mozilla Firefox ofera suport pentru cautare pe web, cautare rapida in pagina, personalizare foarte usoara. Fiind o solutie open-source, utilizatorul poate incerca sa-si porteze aplicatia pe sistemul propriu, in caz ca nu este deja disponibila o versiune spre download. Browserul este este tradus in peste 30 limbi, printre care si romana, are suport inclus pentru RSS, iar cei de la Mozilla asigura cate un premiu pentru fiecare vulnerabilitate descoperita de utilizator.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri