Nokia a declarat ca va oferi 843 milioane de coroane norvegiene (153 milioane dolari) pentru firma norvegiana producatoare de aplicatii pentru telefoane mobile, Trolltech, pentru a-si consolida propria divizie de servicii si aplicatii, informeaza Reuters, citat de NewsIn.

Nokia a anuntat luni ca va face o oferta de 16 coroane pe actiune firmei Trolltech, cu 60% peste pretul de inchidere de vineri, de 10 coroane pe actiune. Cel mai mare producator de telefoane mobile din lume a facut public anul trecut planul de a patrunde pe piata aplicatiilor si serviciilor, odata cu maturizarea industriei de telefonie mobila.

Firma Trolltech permite companiilor sa ofere aplicatii pentru o gama larga de sisteme de operare. Qtopia, una din aplicatiile produse de firma, a fost utilizata in telefoanele mobile Motorola, ce au ca sistem de operare Linux, in console si playere media.

Potrivit Nokia, actionarii a 35,02 milioane de titluri Trolltech, ce reprezinta aproximativ 66,43% din firma Trolltech, au fost de acord cu oferta propusa. Oferta evalueaza Trolltech la 20,6 ori valoarea castigurilor din 2009, conform Reuters. Se asteapta ca Trolltech sa anunte pierderi nete de 34 milioane coroane norvegiene pentru anul 2007, raportate la un venit de 229 milioane coroane.

Mai multi analisti au subliniat importanta know-how-ului achizitionat de Nokia in ce priveste folosirea sistemelor de operare Linux, dupa ce Google a anuntat in noiembrie ca va patrunde pe piata telefoanelor mobile cu sistemul de operare denumit Android, ce functioneaza pe Linux. Insa purtatorul de cuvant al Nokia, Mark Durrant, a declarat ca in preluarea Trolltech nu a fost urmarit aspectul Linux.

"Aici este vorba de modul de productie al Trolltech. Poti dezvolta mai rapid programe ce functioneaza pe platforme multiple", a spus Durrant. Nokia a declarat ca se asteapta ca acordul sa fie finalizat in al doilea trimestru.

Preluarea Trolltech este ce-a de-a doua achizitie a unei firme norvegiene producatoare de tehnologie de catre o companie cu renume mondial in mai putin de o luna, dupa ce Microsoft a oferit 1,2 miliarde dolari pe 8 ianuarie pentru preluarea firmei de aplicatii Fast Search & Transfer.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Cele mai bune telefoane care costa maxim 2.000 de lei