Google Inc a anuntat rezultate usor dezamagitoare in trimestrul al patrulea al anului 2007, pe fondul unei sporiri a cheltuielilor de capital si a costurilor pentru publicitate, actiunile companiei scazand cu 6,5%.
Venitul a crescut cu 51% la 4,827 miliarde dolari, putin sub estimarile analistilor, de 4,83 miliarde dolari.

Nivelul crescut al platilor catre site-urile de internet afiliate ce publica reclame Google, cunoscute sub denumirea de costuri de trafic, a luat prin surprindere analistii.

"Rezultatele din acest trimestru au fost mai slabe decat se estimase. Venitul inregistrat de site-urile Google a fost un pic mai scazut, iar costurile de trafic au fost mai crescute decat estimasem ", a declarat Derek Brown, analistul firmei Cantor Fitzgerald.

Este doar a treia oara in 14 trimestre, de cand Google a devenit companie publica, cand firma nu reuseste sa depaseasca estimarile facute de analistii de pe Wall Street.

Profitul net al Google in trimestrul al patrulea al 2007 a crescut la 1,21 miliarde dolari, sau 3,79 dolari pe actiune, de la 1,03 miliarde dolari, sau 3,29 dolari pe actiune anul trecut.

"Pentru prima data dupa mult timp, profitul Google nu a fost in ton cu asteptarile. Nu cred ca este vorba deocamdata de o slabiciune economica a companiei . Compania se confrunta cu probleme de competitivitate ", a declarat Jeffrey Lindsay ,analistul firmei Sanford C. Bernstein.

Google incearca sa vanda reclame pe site-uri de retele sociale pe internet, o piata nu tocmai profitabila pe web, precum MySpace ce apartine firmei News Corp.

Lindsay este de parere ca Google se confrunta cu probleme in a scoate profit de pe urma acordului pe trei ani de 900 milioane dolari, prin care compania incearca sa vanda publicitate clientilor MySpace.

Cresterea costurilor de trafic ar putea reflecta faptul ca Google plateste MySpace chiar daca scoate bani din vanzarea reclamelor publicitare pe in reteaua MySpace.

"Este un acord nociv pentru Google", a adaugat Lindsay.

Cheltuielile de capital au crescut cu 20% in al patrulea trimestru din 2007, majorandu-se cu 85% fata de trimestrul al patrulea din 2006.

Potrivit Citigroup, este un semn rau daca Google cheltuieste peste 600 milioane dolari in timpul unui trimestru.

Actiunile Google s-au tranzactionat la 527,40 dolari, sub pretul de inchidere de pe Nasdaq, de 564,30 dolari.

Imediat dupa anuntarea rezultatelor, actiunile s-au depreciat cu 9,5%, la 510 dolari.
In luna ianuarie actiunile Google s-au depreciat in cu 24%, iar cel de-al patrulea trimestru ritmul angajarilor a incetinit foarte mult.

Numarul celor 16.805 de angajati cu norma intreaga reprezinta o crestere de doar 5,5% de la sfarsitul celui de-al treilea trimestru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri