Vice-presedintele si reprezentantul legal al companiei Google, David Drummond, a declarat intr-un articol aparut pe un blog ca o eventuala fuziune intre Microsoft si Yahoo ar putea submina concurenta pe Internet si le-a cerut membrilor consiliilor de administratie sa impiedice fuziunea.

Compania Microsoft nu a putut fi contactata imediat pentru a raspunde declaratiilor reprezentantului Google.

Drummond a comentat ca puterea companiei Microsoft se bazeaza pe zeci de ani de monopol al sistemului de operare Windows, folosit pentru majoritatea computerelor personale, si pe monopolul Internet Explorer, care este principalul program folosit de consumatori pentru navigarea pe Internet.

Fuziunea propusa de Microsoft cu Yahoo ar combina primii doi furnizori de e-mail, de mesagerie instanta si de portaluri de Internet, ce reprezinta un punct de plecare pentru sute de miloane de utilizatori ce cauta informatii pe Internet.

Reprezentantul Google a adaugat ca Microsoft ar putea incerca sa favorizeze serviciile Microsoft si Yahoo prin directionarea utilizatorilor spre pagini de Internet pe care le detin in loc sa permita clientilor sa aleaga surse concurente.

"Ar putea o combinatie intre cele doua companii sa se foloseasca de avantajele unui monopol al software-ului pentru computere personale pentru a limita posibilitatea consumatorilor de a accesa e-mail-ul, mesageria instanta sau serviciile de internet furnizate de concurenta?", a mai scris Drummond pe pagina de Internet googleblog.blogspot.com/.

Citeste si:

Conducerea Microsoft a transmis ca Google, nu propria companie, este cea pe care regulatorii antitrust ar putea-o impiedica sa cumpere Yahoo Inc, in contextul in care Google domina sectorul de cautare pe Internet.

Conducerea Microsoft a argumetat pe baza statisticilor din industrie care arata ca Google detine 75% din cota de piata a motoarelor de cautare pe internet. Potrivit acelorasi date, Yahoo are o cota de piata de 16% si Microsoft de 3%.

Intr-o scrisoare adresata angajatilor Yahoo, conducerea anunta: "Vrem sa subliniem faptul ca nicio decizie nu a fost luata, si in ciuda zvonurilor de pe piata, nu exista niciun proces de fuziune in derulare".

Publicatia Wall Street Journal a anuntat pe site-ul sau de internet ca directorul executiv al Google, Eric Schmidt, i-a cerut directorului executiv de la Yahoo, Jerry Yang, sa sprijine compania pentru a respinge oferta celor de la Microsoft.

Purtatorii de cuvant de la Yahoo si Google au refuzat sa faca comentarii.