Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 a sporit interesul investitorilor in industria de software a tarii, achizitiile din ultimele 18 luni sporind atractivitatea Romaniei ca centru regional de dezvoltare a industriei informationale in Europa de Est, informeaza my-esm.com, citat de NewsIn.
Romania reprezinta o atractie din mai multe motive. Numarul mare de absolventi ai unui sistem universitar cu profil real bine pus la punct reprezinta unul dintre acestea. De asemenea, costurile scazute, ratele mici, zona atractiva din punct de vedere geografic pentru companiile europene si forta de munca tanara reprezinta alte motive.

Firma de software Wirtek A/S, cu sediul in orasul Aalborg din Danemarca, avea nevoie de o operatiune offshore, luand in calcul India. Conducerea a decis insa sa achizitioneze o companie care activeaza in domeniul telecomunicatiilor, CodeWizards, cu sediul in Cluj-Napoca.

"Cea mai importanta problema este ca multe tari din Asia se confrunta cu o rulare a numarului de angajati de 23%-25% pe an", a declarat directorul administrativ al firmei Wirtek, Michael Aaen. "Am descoperit ca in Romania, angajatii sunt mult mai loiali".

Wirtek planuieste sa-si mareasca personalul din Romania la 200 de angajati, de la 40, in urmatorii trei ani, a adaugat Aaen. Chiar inainte de intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, compania cu sediul in Londra, Misys Banking Systems Ltd., ce produce software pentru sistemele de administrare a riscurilor si comert, a achizitionat firma de software SC Fino Capital, cu sediul in Bucuresti, care colabora cu Misys de cativa ani.

"Aderarea la UE elimina variabila riscului", a declarat directroul de dezvoltare al afacerilor din firma Mysis. Sistemul universitar cu profil real, foarte eficient, din Romania, a reprezentat un factor cheie in orientarea Mysis, spune Goodhind.

Divizia din Romania a companiei Mysis are in prezent 80 de angajati, conducerea planuind sa creasca acest numar cu 25% pe an. Printre alte companii ce au facut de curand achizitii in Romania se numara Adobe Systems (din Mountain View, California), ce a cumparat InterAKT, o firma de software ce dezvolta produsele de baza ale Adobe, Adecco Group (din Glattbrugg, Elvetia), ce a cumparat IP Devel, si Wind River Systems (din Alameda, California), ce a achizitionat SC Comsys SRL.

"Toate aceste firme sunt atrase de oamenii calificati care au absolvit de curand facultatea", a adaugat Goodhind. In Romania, 5.000 de studenti specializati in sectorul de software sau discipline asociate termina facultatea. La ora actuala, 25.000 sunt angajati in industria software.

O mare parte din activitatea din industria software are loc la Cluj-Napoca, oras ce devine rapid un centru tehnologic al Romaniei. O treime din cei 300.000 de locuitori din Cluj sunt studenti.

"Aici oamenii au un cod etic mult mai dezvoltat decat in Bucuresti", a declarat directorul administrativ al firmei de software CoSoSys din Cluj, Roman Foeckl.

Cetatean german, Foeckl a infiintat CoSoSys dupa o vizita in Romania in 2004. Sase luni mai tarziu, compania a lansat primul sau produs, un software de sincronizare a datelor pentru memoriile flash.
Astazi, CoSoSys are 25 de angajati, si puncte de vanzare in China si Statele Unite ale Americii. Firma lucreaza cu companii precum Philips.

"Timing-ul a fost bun pentru noi", a spus Foeckl. "Cluj nu era un oras dezvoltat. Acum este in curs de dezvoltare". Cluj este de asemenea orasul in care Nokia va deschide o fabrica de telefoane mobile pe 11 februarie.

Nokia a angajat 500 de oameni care sa lucreze intr-un singur schimb, insa intentioneaza sa angajeze 3.500 de oameni care sa lucreze in trei schimburi. In acelasi timp, Nokia a inchis o fabrica din orasul Bochum, Germania. Investitiile Nokia in fabrica din Cluj se ridica la aproximativ 90 milioane dolari.

Gigantul din sectorul de telefonie mobila planuieste de asemenea sa construiasca un zona industriala care sa gazduiasca furnizoii si sa sprijine fabricile, crescand investitiile la 300 milioane dolari, aceasta fiind cea mai mare suma investita in sectorul IT din Romania.

In timp ce in Bucuresti se afla cele mai importante companii de software, precum Oracle, Hewlett-Packard, Microsoft si SAP, congestia si competitia in crestere din Capitala a determinat o migratie spre Cluj.

"Oamenii se muta din Bucuresti in Cluj datorita unei calitati a vietii mai ridicate pe care o gasesc acolo", a declarat directorul administrativ al firmei Wirtek, Michael Aaen. Salariile au crescut de cand Romania a intrat in Uniunea Europeana, apropiind proportiile costurilor pentru intretinerea personalului software de cele din Europa Centrala. Cu toate astea, salariul mediu pe cap de locuitor este sub cel din Europa de Vest, potrivit surselor.

In functie de experienta, salariul net de inceput pentru absolventii de facultate este intre 400 si 600 de euro pe luna, a estimat Foeckl. Cineva cu trei ani experienta ar putea primi dublu.

Goodhind a adaugat ca sistemul competitiv din Romania nu este la fel de robust ca cel din Polonia, Ungaria si Cehia, unde multinationalele si marile companii locale concureaza mult mai acerb pentru recrutarea de personal.

Wirtek considera ca Romania este similara din punct de vedere cultural cu Danemarca. Limba romana este asemanatoare din anumite puncte de vedere cu italiana, spaniola si franceza, iar majoritatea romanilor vorbesc engleza.

Mysis a considerat aceste lucruri ca fiind utile, deoarece compania dezvolta multe produse de baza in Franta. "Romania pare locul potrivit pentru a ne dezvolta", a spus Goodhind.

In afara de CoSoSys, numai o serie de companii de software produc propriile aplicatii care inregistreaza succes pe pietele din Occident, a spus Foeckl.

Insa Foeckl este de parere ca acest lucru se poate schimba: "Oamenii sunt foarte educati si creativi", a spus acesta. "Acest lucru nu a fost fructificat, deoarece in perioada comunista creativitatea era ingradita", a adaugat Foeckl.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri