A doua zi a congresului de comunicatii mobile, Mobile World Congress, nu a fost lipsita de anunturi si lansari.
Arun Sarin, CEO-ul companiei Vodafone, a declarat la Mobile World Congress, ca viitorul industriei mobile va fi creionat de cei care reusesc sa dezvolte servicii pentru internetul mobil.

Sarin a afirmat ca operatorii de telefonie mobile nu trebuie sa se relaxeze si permita altor companii sa castige din muzica, jocurile si alte servicii internet pentru telefoanele mobile.

“Industria noastra a ajuns intr-un moment decisiv... operatorii trebuie sa investeasca pentru a aduce noi servicii pentru internetul mobil. Daca facem asta cum trebuie, castigul va fi enorm”, a spus Sarin in cea de-a doua zi a congresului de telefonie mobila de la Barcelona.

Seful Vodafone a adaugat ca producatorii de echipamente telecom trebuie sa ajunga la un acord privind viitorul retelelor high-speed si a sugerat ca dezvoltatorii de tehnologii WiMax si LTE (Long-Term Evolution System Architecture Evolution, este o noua tehnologie de internet mobil in banda larga, considerata rivala WiMax-ului) sa combine tehnologiile, in loc sa incetineasca piata printr-un razboi al standardelor.

Arun Sarin este de parere ca industria trebuie sa se limiteze la mai putine sisteme de operare pe care trebuie sa le consolideze.

“Nu spun sa fie doar unul. Am vazut filmul acesta si nu vrem sa ajungem din nou acolo. Sa decida piata daca va fi Symbian, Microsoft sau LiMo, dar nu avem nevoie de 30 de sisteme de operare”, a spus CEO-ul, adaugand ca prea multe platforme incetinesc procesul de dezvoltare al noilor aplicatii pentru telefoane mobile.

Nokia aduce Google pe telefoane

Compania Nokia va adauga motorul de cautare al celor de la Google la lista de motoare de cautare pe care le pot accesa consumatorii de pe telefoanele mobile, a anuntat marti compania, informeaza Reuters.

Nokia are acorduri similare cu Yahoo si Microsoft, si cu Baidu in China si Yandex in Rusia.

"Furnizarea de alternative pentru clienti reprezinta o componenta foarte importanta a strategiei serviciului de internet Nokia", a declarat vice-presedintele diviziei de software si servicii Nokia, Ilkka Raiskinen, in cadrul Congresului Global de Telefonie Mobila din Barcelona.

La inceput, motorul de cautare Google va fi adaugat doar anumitor telefoane mobile disponibile doar pe anumite piete, iar mai apoi va fi adaugat modelelor foarte cunoscute, fiind disponibil in peste 100 de piete, au anuntat companiile.

"Aceasta ar putea fi o miscare defensiva inainte de aparitia platformelor Android in a doua jumatate a anului 2008", a declarat analistul firmei Gartner, Carolina Milanesi.

"Desi s-ar putea ca Nokia sa nu adopte platforma Android, compania acopera dorintele consumatorilor prin colaborarea cu cei de la Google".

Google a programat lansarea software-ului Android, un rival direct pentru platforma Nokia S60, destinat telefoanelor mobile, in cursul acestui an.

Potrivit Nokia, motorul de cautare al Google va putea fi accesat prin propria aplicatie de cautare a Nokia, fiind initial disponibil pentru utilizatorii a patru noi telefoane mobile multimedia. Nokia are aplicatii de cautare pe 40 de modele de telefoane mobile. Anumite modele de top de la Nokia suporta accesarea site-ului YouTube, detinut de Google.

Yahoo inlesneste socializarea

In a doua zi a Mobile World Congress, corporatia Yahoo a prezentat oneConnect, o aplicatie pentru telefoanele mobile prin care le permite utilizatorilor sa impartaseasca cu prietenii din agenda detalii personale postate pe site-urile preferate. Oficialii Yahoo au declarat ca aplicatia functioneaza si pentru site-urile rivale, dezvoltate de Microsoft, Google sau Facebook. OneConnect va deveni disponibil in al doilea trimestru al acestui an, au declarat oficialii citati de presa internationala, si va putea rula pe cele mai multe dintre telefoanele de pe piata.

Reprezentantii companiei au declarat ca vor crea, insa, versiuni speciale pentru iPhone, telefonul produs de Apple, dar si pentru modelele Blackberry, produse de Research In Motion (RIM).

Nvidia lanseaza APX 2500

Corporatia Nvidia a lansat NVIDIA APX 2500, un procesor pentru aplicatii ce permite o interfata de utilizare 3D intuitiva si continut video high-definition pe un telefon mobil conectat Windows Mobile. Procesorul pentru aplicatii APX 2500 ofera redare 720p HD de 10 ore—o premiera in industrie prin calitatea video si consumul de energie pe un dispozitiv mobil, precum si prin capacitati de camera video extraordinare si rezolutie foarte mare a fotografiilor digitale.

“Acesta este inceputul revolutiei celui de-al doilea tip de computer personal,” a declarat Jen-Hsun Huang, presedinte si CEO al Nvidia. “Tehnologiile converg in dispozitive mobile extraordinare care detin toate capacitatile vizuale bogate ale PC-urilor moderne—de la vizualizarea de filme la realizarea de apeluri video, navigarea pe web sau jocurile 3D. APX 2500, alaturi de Microsoft Windows Mobile, vor face ca noua generatie de smartphones sa devina cel mai personal PC al nostru”.

NVIDIA a colaborat, pentru dezvoltarea lui APX 2500, cu gigantul Microsoft

„Suntem incantati sa lucram alaturi de NVIDIA pentru a oferi o experienta vizuala extraordinara pe telefoanele mobile de generatie urmatoare Windows Mobile”, a declarat Todd Warren, vice presedinte al departamentului de comunicatii mobile la Microsoft.

i-Mate a adus ultimele modele Ultimate

i-Mate, companie specializata in dezvoltarea dispozitivelor mobile pe platforme Windows Mobile, a prezentat, la Barcelona, modelele Ultimate 9502 si Ultimate 8502.

Ecranul VGA al modelului Ultimate 9502 este perfect pentru vizionarea fisierelor multimedia sau pentru localizarea pe harta folosind GPS-ul integrat. Modelul permite conectarea la un televizor, pentru a putea urmari filmele sau imaginile preferate, la fel de bine cum poate servi si pentru inlesnirea video-conferintelor. Ultimate 9502 are conectivitate HSDPA, WiFi si Bluetooth.

Modelul Ultimate 8502 are tastatura QWERTY, touchscreen de 2,6 inci si este echipat cu suita de programe Microsoft Office Mobile, care permit accesul al Word, Excel sau Power Point. Dispozitivul are si GPS incorporat, reda fisiere video si o varietate de formate audio.

“In 2008, i-Mate va continua sa livreze dispozitivele sale reprezentative si serviciile sofisticate”, a declarat CEO-ul companiei, Jim Morrison.

I-Mate va lansa, la Barcelona, serviciile I-Q pentru conectivitatea wireless.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri