Noile tehnologii de comunicatii au fost dezbatute la forumul de tehnologie de la Barcelona. Una dintre disputele de anul acesta a fost intre tehnologia WiMax si LTE (Long-Term Evolution System Architecture Evolution, este o noua tehnologie de internet mobil in banda larga, considerata rivala WiMax-ului) ca standarde a tehnologiei de generatie 4G.
Miza este o potentiala piata uriasa pentru producatorii de echipamente telecom si servicii care ar putea reduce piata actuala pentru tehnologia 3G, scrie Financial Times.

Pe masura ce creste cererea pentru servicii mobile de date la viteze mari, mai ales pentru transferul de fisiere video, si se cauta modalitati pentru a reduce costurile si pentru a accelara adoptarea acestor servicii, operatorii incep sa se alinieze la un standard 4G.

Parteneriat Alcatel-Lucent +NEC

Firma de echipamente Alcatel-Lucent si grupul japonez NEC au anuntat, la World Mobile Congress, colaborarea pentru dezvoltarea infrastructurii telefoniei mobile care functioneaza pe standardele LTE (Long Term Evolution), o tehnologie care ar trebui sa permita accesarea pe telefoanele mobile a internetului de mare viteza - de ordinul a 100 megabiti pe secunda. Aceasta ar permite folosirea telefoanelor mobile pentru televiziune, jocuri sau posta electronica.

Arun Sarin a vorbit la Barcelona despre tehnologia LTE, dar a aratat ca ar fi bine sa se evite un eventual razboi al standardelor (LTE vs. WiMax), care nu ar face altceva decat sa inctineasca dezvoltarea pietei si a industriei.

De la inceputul congresului de comunicatii mobile din Barcelona principalii producatori de echipamente telecom au prezentat kit-uri WiMax, adica statiile de baza necesare construirii unei retele si dispozitvele folosite de utilizatorul final, card-uri Wimax pentru PC, modemuri USB care permit accesul wireless la internet de mare viteza.

Avantajul tehnologiei WiMax in fata celei LTE este faptul ca prima poate fi implementata in orice moment, in timp ce Long Term Evolution poate deveni disponibila la sfarsitul anului 2009.
Prototipurile prezentate la congresul modial de comunicatii mobile de la Barcelona includ, fara indoiala, cele mai variate functii, iar aplicatiile pentru telefoanele mobile sunt revolutionare.

Motorola sustine tehnologia LTE

La Mobile World CongressMotorola face demonstratii ale modului in care tehnologia Long-Term Evolution (LTE) poate accelera experientele media personale.

„Viziunea Motorola in ceea ce priveste retelele de comunicatii viitoare este sa ofere tehnologie 4G de acces radio in banda larga precum LTE, combinata cu arhitectura IP de baza legata de IMS (IP Multimedia Subsystem). O astfel de imbinare tehnologica poate sa faciliteze o varietate nelimitata de experiente media mobile. Clientii nostri operatori isi doresc solutii tehnologice potrivite planurilor lor de afaceri, indiferent ca ar prefera sa utilizeze tehnologie 4G de tip LTE sau WiMAX. Aceste companii cauta solutia care sa le ofere posibilitatea de a satisface cerintele utilizatorilor si care sa le asigure capacitatea necesara pentru a sustine cererea tot mai mare pentru aplicatii mobile multimedia ce impun prezenta unei conexiuni de banda larga”, a explicat Fred Wright, Senior Vice President, Cellular Networks and WiMAX, Motorola.

Tehnologia LTE le va oferi utilizatorilor o experienta media personala asemanatoare cu cea pusa la dispozitie de retele in banda larga fixe. Diferenta majora consta in faptul ca aplicatiile care pot fi livrate astazi numai prin intermediul retelelor fixe vor fi, in curand, disponibile in conditii de mobilitate completa gratie acestei inovatii tehnologice. De-a lungul anilor, Motorola a acumulat o vasta experienta in domeniu, multumita proiectelor desfasurate de diferitele divizii, care au inclus dezvoltarea de chipset-uri, retele si solutii video pentru distribuitori, precum si asigurarea altor servicii profesionale. Astfel, ecosistemul Motorola LTE va oferi mobilitate in adevaratul sens al cuvantului, punand la dispozitia operatorilor o serie de aplicatii inovatoare ce pot servi la cresterea profitului si la dezvoltarea unui avantaj comparativ.

AMD extinde gama de produse pentru mobile

AMD isi extinde portofoliul de produse cu AMD Imageon pentru telefoanele mobile. Potrivit companiei de analiza iSuppli, muzica, jocurile sau filmele pentru dispozitive mobile sunt conductori importanti ai cresterii vanzarilor. Mai mult, continutul tranferat prin telefoanele mobile depasete, ca venituri, mesajele, reprezantand 51% din totalul veniturilor obtinute din transferul de date.

Primele cipuri din aceasta gama sunt AMD Imageon D160, care permite receptionarea semnalului TV terestru, AMD Imageon M210, procesor audio high definition, AMD Imageon A250, creat special pentru procesarea rapida a fisierelor multimedia si accelerarea grafica.

OpenKode de la Nvidia

Nvidia a prezentat la Mobile World Congress standardul OpenKode, de la Khronos Group, un set al standardului deschis API conceput special pentru a autoriza si reda continut media bogat pe mai multe tipuri de dispozitive pe care ruleaza o platforma Microsoft Windows.

OpenKode cauta sa reduca fragmentarea pietei si sa confere dezvoltarea rapida si distribuirea aplicatiilor media bogate si interfetelor de utilizare 3D catre dispozitivele mobile. Fiind prima solutie din industrie ce ofera cadrul de lucru necesar pentru a rula noile generatii de interfete de utilizare 3D, Nvidia APX 2500 realizeaza multiple aplicatii simultan cu fiecare program si cu interfata insasi, beneficiind la maximum de avantajul graficii si accelerarii video pentru a oferi tranzitii intre aplicatii si navigari sofisticate.

“NVIDIA a jucat un rol cheie in dezvoltarea standardului OpenKODE si acum conduce in promovarea lui in industrie,” a declarat Neil Trevett, presedinte al Khronos Group si vice presedinte pe divizia de continut mobil la NVIDIA. “Integrarea unui set media complet OpenKODE necesita un control intens asupra tuturor partilor de silicon si software din arhitectura, iar APX 2500 de la NVIDIA este inedit pozitionat astfel incat sa ofere o accelerare hardware completa si o platforma media silicon si software bogata”, a mai spus Trevett

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri