Anul acesta la congresul mondial de comunicatii mobile de la Barcelona specialistii au observat cateva tendinte catre care se indreapta dispozitivele mobile.
GPS-ul, sistem de localizare prin satelit, a devenit o aplicatie din ce in ce mai comuna pe majoritatea smartphone-urilor. Nokia este cel mai agresiv vanzator si isi propune sa comercializeze, in 2008, 35 de milioane de dispozitive cu GPS, relateaza revista Info World. Numarul competitorilor pe acest segment este in continua crestere, asa ca peste cativa ani GPS-urile ar putea devenmi la fel de comune ca o camera foto incorporata in telefonul mobil.

Televiziunea mobila sau asa numitele servicii mobile Tv au fost, de asemenea, foarte des intalnite in cadrul show-ului de la Barcelona. Modelul Nokia N96 sau revolutionarul Xperia X1, prezentat de joint venture-ul Sony Ericsson sunt doar cateva exemple de telefoane care permit receptionarea semnalelor TV. Ecranele mai mari, de peste 2,5 inci, si capacitatea sporita de stocare vin in sprijinul popularizarii serviciilor de televiziune mobila.

Viteza de transfer a datelor este foarte importanta. Toshiba, Motorola sau LG sunt doar cateva dintre numele care au adus anul acesta la barcelona modele cu suport HSDPA (High Speed Downlink Packet Access), tehnologie care permite viteze de transfer de pana la 7,2 Mbps. Si conectivitatea Wi-Fi este valbila pentru multe din dispozitivele prezentate la Mobile World Congress.

Touchscreen-ul se inscrie in tendintele targului de comunicatii mobile de la Barcelona. Interfata sensibila la atingere ar trebui sa usureze modul de utilizare a telefonului mobil si se pare ca succesul obtinut de Apple le-a dat producatorilor mari sperante. Specialistii in domeniu considera insa, ca touchscreen-ul nu va insemna prea curand renuntarea la tastele clasice.

Android-ul, platforma creata de cei de la Google, a fost cu siguranta in tendintele editiei de anul acesta a Mobile World Congress. Desi Google si-a anuntat planurile de ataca piata de telefonie inca de anul trecut si s-a speculat foarte mult pe tema unui Gphone, compania a reusit sa faca valuri la barcelona. Mai multe companii, printre care Samsung, LG etc. au anuntat ca vor sa produca telefoane care sa functioneze pe platforma Android. Freescale, Marvell, NEC Electronics, Qualcomm au anuntat ca intentioneaza sa lanseze cipuri pentru telefoanele care vor folosi platforma Android, in a doua jumatate a anului in curs.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri