Compania care detine Alibaba.com, cel mai mare site chinez de e-commerce business-to-business detinut partial de Yahoo, vrea autonomie pentru echipa sa manageriala daca cei de la Microsoft vor achizitiona Yahoo, scrie presa internationala.

Bazandu-se pe un acord incheiat cu Yahoo, care detine 39% din compania Alibaba, grupul chinez se afla astazi intr-o pozitie foarte buna pentru a putea influenta modul in care se va face un transfer catre un alt proprietar, a declarat o sursa apropiata a companiei, citata de Reuters.

Problema survine in momentul in care o firma chinezeasca importanta, cum este Alibaba, ar putea intra sub patronajul Microsoft Corp, care este cunoscuta datorita tendintei sale de a monopoliza companiile pe care le detine. De aceea, autoritatile de la Beijing, incercand sa previna aceasta situatie, au pus in alerta o echipa de bancheri si de avocati care sa studieze optiunile grupului Alibaba.

Oficialii de la Alibaba au refuzat sa comenteze referitor la zvonurile care circula in piata.

Desi Yahoo este actionarul majoritar si cel mai important al companiei, managementul firmei – condusa de fondatorul acesteia, Jack Ma (foto) – a detinut controlul total asupra tranzactiilor din cadrul Alibaba.

La 31 ianuarie Microsoft a facut o oferta surprinzatoare celor de la Yahoo, de 44,6 miliarde de dolari (30,38 miliarde euro), oferta refuzata de cei din urma.

Grupul chinez nu s-a implicat in negocierile celor doua companii, insa daca lucrurile vor deveni serioase si va exista posibilitatea unei tranzactii, atunci, cu siguranta, vor interveni, dupa cum a afirmat sursa apropiata a companiei. Insa, in cazul unui transfer, conducerea firmei Alibaba trebuie sa se mentina, sa fie asigurata de catre cei de la Yahoo.

Monopolul pus de companiile straine reprezinta o problema delicata pentru Beijing, care, drept urmare, a fortat multi potentiali cumparatori sa intarzie cu luarea unei decizii finale.

Boardul celor de la Alibaba, format din 4 membri, il include si pe directorul executiv al companiei Yahoo, Jerry Yang.

Alibaba conduce tranzactiile Yahoo in China la fel ca oricare alt business web si are in componenta sa si Alibaba.com Ltd., cea mai mare firma de Internet din tara. Un alt actionar majoritar al companiei este Japan Softbank Corp, care detine aproximativ 30% din compania chineza. Softbank colaboreaza, de asemenea, cu Yahoo, in cadrul Yahoo Japan Corp.


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Tu cum iti alegi partenerul de SAM?