Compania japoneza Toshiba Corp a capitulat in razboiul DVD-urilor, renuntand la formatul HD DVD, dupa ce a pierdut sprijinul principalelor studiouri si al retailerilor in fata tehnologiei Blu-ray dezvoltata de Sony Corp, relateaza Reuters.

Decizia pune capat confruntarii dintre consortiile concurente conduse de Toshiba si Sony pentru stabilirea standardelor filmelor high-definition pe DVD, care a marcat trecerea la o noua tehnologie in piata de 24 miliarde dolari a DVD-urilor pentru acasa.

Toshiba, care a sperat ca tehnologia HD DVD va sustine cresterea afacerii de electronice de consum, a anuntat ca va incepe sa reduca livrarile de unitati HD DVD de redare si de inregistrare si ca urmareste sa inchida aceasta afacere pana la sfarsitul acestei luni.
"Am evaluat cu atentie impactul pe termen lung pe care l-ar avea continuarea asa-numitului "razboi al formatelor de noua generatie" si am ajuns la concluzia ca aceasta decizie va ajuta cel mai bine la dezvoltarea pietei", a transmis directorul executiv Toshiba, Atsutoshi Nishida, intr-un comunicat.

Grupul producator de electronice a anuntat ca va continua sa asigure asistenta pentru toti detinatorii de produse HD DVD, si ca evalueaza in continuare in ce masura va afecta inchiderea afacerii castigurile.

Victoria tehnologiei Blu-ray evita situatia in care consumatorii trebuie sa aleaga intre doua formate incompatibile si risca sa ramana cu un echivalent de secol XXI al Betamax, tehnologia video dezvoltata de Sony care a fost inlocuita de VHS in anii '80.

Toshiba are acorduri incheiate cu studiouri ca Universal Pictures, Paramount Pictures si DreamWorks Animation SKG Inc, care sustin formatul HD-DVD.

Situatia s-a intors in defavoarea HD-DVD luna trecuta, dupa ce studioul Warner Bros, parte a trustului Time Warner Inc, a trecut la tehnologia Blu-ray. Alti retaileri din Statele Unite au luat aceeasi decizie, printre care Wal-Mart Stores Inc, Best Buy Co Inc compania online de inchiriere video Netflix Inc.

Printre sustinatorii tehnologiei Blu-ray se afla 20th Century Fox, WaltDisney Co si Lions Gate Entertainment Corp. Consola de jocuri Play Station 3, dezvoltata de Sony, suporta, de asemenea, formatul Blu-ray.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
2019, anul in care antreprenorii vor concura mai mult pentru fonduri