Microsoft va publica documentatia pentru interfetele programelor sale si protocoalele de comunicare din produsele “high-volume”, astfel ca dezvoltatorii de software nu vor fi nevoiti sa cumpere licente sau sa plateasca taxe de acces la aceste informatii.

Intr-o prima etapa, Microsoft va pune la dispozitie protocoalele de comunicare pentru Windows Server, care au fost disponibile anterior sub o licenta secreta. Protocoalele pentru interoperabilitatea cu Office 2007 vor fi publicate in lunile urmatoare, potrivit companiei.

Potrivit Microsoft, publicarea protocoalelor va continua cu Windows Vista, .NET Framework, Windows Server 2008, SQL Server 2008, Office 2007, Exchange Server 2007 si Office SharePoint Server 2007.

Compania a decis, de asemenea sa nu dea in judecata dezvoltatorii open-source care creeaza software necomercial plecand de la un protocol Microsoft si sa puna la dispozitie datele necesare dezvoltatorilor pentru a imbunatati interoperabilitatea programului Office 2007 cu alte formate de document.

Citeste si:

Microsoft a lansat « Document Interoperability Initiative » (Initiativa pentru Interoperabilitatea Documentelor), prin care “se urmareste schimbul de date intre formatele de documete folosite la scara larga”, potrivit comunicatului lansat de companie. Microsoft spune ca aceasta initiativa va favoriza o legatura mai buna cu proiectele open-source si va inlesni asistenta tehnica.

Printr-un organism creat anterior, Interoperability Executive Customer Council, Microsoft va incerca sa creeze un dialog mai bun cu partenerii, cu clientii si cu dezvoltatorii pe marginea compatibilitatii formatelor de documente.

Consilierul general al companiei, Brad Smith, a spus ca acesti pasi fac parte din eforturile gigantului producator de software de a se alinia obligatiilor antitrust impuse de Uniunea Europeana.