La aproape o luna dupa ce Motorola a anuntat ca ia in considerare optiunea de a separa divizia de telefoane mobile, cea mai mare unitate din cadrul grupului, bancherii, analistii si executivii din industrie spun ca vanzarea Motorola nu este nici iminenta, nici posibila, scrie Business Week..
Cateva companii au declarat public ca nu sunt interesate de o eventuala achizitie a diviziei de telefoane mobile, iar cei care si-au anunta intentia de cumparare nu sunt dispusi sa plateasca suma ceruta de oficiali. Analistii sunt de parere ca intreprinderea valoreaza mai mult de opt miliarde de dolari.

In lipsa unei oferte acceptabile, oficialii companiei s-au gandit la un plan de urgenta: o reorganizare in-house.

CEO-ul Motorola, Greg Brown, a dat semne ca incearca sa imbunatateasca business-ul de telefoane mobile inca de la inceputul mandatului sau. El a luat controlul operational al diviziei, inlocuindu-l pe fostul sef, Stu Reed. Cei care cunosc planul lui Brown sunt de parere ca acesta a incercat sa ii elimine pe executivii care nu erau performanti si pe cei in angajarea carora nu avusese niciun cuvant de spus. Intre timp, el a incercat sa atraga talentul de care compania are nevoie cu disperare.

„Stie ce sa faca pentru a reabilita aceasta divzie”, apreciaza Robert Laikin, directorul executiv al companiei Brightpoint, un distribuitor major de telefoane mobile.

Compania mai are mult de investit pentru a reabilita productia de telefoane mobile, mai ales dupa ce vanzarile diviziei au scazut cu 38% in ultimul trimestru al anului trecut. Mark McKechnie, analist pentru American Technology Researchm estimeaza ca investitiile pe care trebuie sa le realizeze compania se cifreaza intre 500 milioane de dolari si doua miliarde de dolari doar pentru a iesi pe piata cu o linie noua de produse.

Chiar daca o intelegere nu este iminenta, o eventuala vanzare sau un parteneriat nu este exclus, potrivit Business Week. Publicatia citeaza surse bancare ce anunata ca fonduri de private equity, ca Blackstone Group sau la Silver Lake, curteaza producatorul de telefoane mobile.

Vanzatorii chinezi arata cu degetul catre producatorul de echipamente ZTE, care a declarata ca poarta discutii cu liderii din telecomunicatii in eventualitatea unei colaborari. Oficialii ZTE au refuzat, insa, sa comenteze asupra unui potential parteneriat cu Motorola.

Prezenti la forumul de comunicatii mobile de la Barcelona, oficialii americani au declarat ca exista „doua parti” interesate de business-ul Motorola si au declarat ca sunt interesati de parteneriate in aceeasi masura in care accepta vanzarea. Potentialii parteneri ai companiei sunt, potrivit Business Week, LG, Samsung sau chiar Google.

Analsitii americani iau in considerare si posibilitatea unui spinoff, care sa dea actionarilor posibilitatea de ramane sau de a parasi compania. Insa actiunile Motorola au scazut cu circa 30% de la inceputul anului, iar analistii estimeaza ca vanzarile de dispozitive mobile nu vor depasi 30 de milioane de unitati in acest trimestru, ceea ce inseamna o depreciere mai mare a actiunilor.
„Trebuie sa faca ceva repede. Activele se deterioreaza” apreciaza analistii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri