In urmatorii cinci ani, piata locurilor de munca din sectorul IT va creste cu 7.200 de posturi
Una dintre cele mai importante concluzii ale unui studiu efectuat de IDC despre impactul sectorului IT asupra economiei unor tari este cresterea oportunitatilor, pe piata de munca in Romania si Europa de Sud-Est. Un studiu IDC efectuat incepand din 2002 in 28 de tari a incercat sa cuantifice impactul pe care tehnologia informatiei il are in aceste state. Impactul masoara crearea de noi locuri de munca, viata companiilor, cresterea cheltuielilor in IT si veniturile din taxe.

Proiectul a fost mereu dezvoltat si imbunatatit, iar noi tari au fost adaugate listei de state cercetate. Ultimele tari care au interesat IDC-ul au fost Bulgaria, Croatia, Macedonia, Romania, Slovenia si Serbia si Muntenegru. Pentru Romania, constatarile au fost mai degraba pozitive, de bun augur. Printre alte concluzii foarte importante se detaseaza o clara tendinta a cresterii locurilor de munca: este vorba de o cifra de 7.200 de noi joburi in urmatorii cinci ani, pana in 2009, si, de asemenea, de o crestere cu 69 de milioane de dolari, taxe provenind din sectorul IT.

Potential de crestere transformat in realitate

Sectorul tehnologiei informatiei a reinceput sa creasca, iar tendinta se va mentine pana in 2009. Cheltuielile cu software-ul reprezinta azi 15% din totalul cheltuielilor IT din Romania, si vor continua si ele sa creasca, cu mai mult de 12% pe an. Mai mult de jumatate din cei din sectorul IT din Romania azi sunt in domeniul software si mai bine de 62% din taxe vin din aceasta directie. Dar desi domeniul software constituie doar 15% din totalul industriei tehnologiei informatiei in Romania, locurile de munca relative la software sunt astazi mai mult de 52% din total, si vor creste pana la 64% in 2009. Oportunitatile de munca din sectorul IT vor creste de la 30.620 de locuri de munca in prezent la mai mult de 37.850 in 2009, ceea ce inseamna mai mult de 7.200 de noi locuri de munca in urmatorii ani. Numarul joburilor din sectorul IT creste cu 4,3% (rata de crestere anuala compusa) pana in 2009, in timp ce pentru intreaga Europa de Sud-Est, munca din acest domeniu va creste cu 5,1%. Romania are potential deci, dar oare acest lucru va insemna ca exodul creierelor din sectorul informatic va inceta, sau macar va incetini?

In ultimii ani, managerii firmelor romanesti de IT vorbesc intr-adevar din ce in ce mai mult de faptul ca tendinta informaticienilor romani de a pleca incepe sa se estompeze. Faptul ca media salariala din acest sector este superioara mediei salariilor din Romania poate fi unul din motive. Ei vor castiga in acest an cu 15-20% mai mult decat in 2004, potrivit unui studiu al Asociatiei Nationale a Industriei de Software si Servicii, iar venitul salarial brut a fost anul trecut de 1,6 ori mai mare decat media pe economie.

Angajatul mediu din firmele care dezvolta software a adus venituri de 28.500 USD pe an, a creat valoare adaugata de 19.200 USD si profituri de 7.750 USD, avand un salariu brut anual de 6.150 USD. Dar, dincolo de aceasta tendinta de stabilizare a celor care lucreaza in sectorul IT, cresterea numarului locurilor de munca cu 7.200 de joburi in urmatorii ani va ramane la stadiul de potential sau intr-adevar piata ofertei de mana de lucru specializata pentru acest domeniu va fi suficienta pentru ca acest potential sa se concretizeze? Laurentiu Popescu, Senior Analist la IDC, este convins ca raspunsul este destul de simplu, si nu cred ca forta de munca va fi o problema, ci disponibilitatea acestor locuri de munca. Facultatea de Automatica si Calculatoare are in jur de 700 de absolventi pe an, dar nu este corect sa presupunem ca aceasta facultate genereaza singurii angajati din domeniul IT. Chiar si in prezent acest lucru este departe de a fi adevarat. Sunt multi alti absolventi ai altor facultati (Cibernetica, Matematica, Mecanica, Fizica, Chimie, si chiar Arhitectura) care lucreaza in domeniul IT. De fapt, cred ca angajatii din IT sunt mai degraba pasionati de aceasta meserie si autodidacti decat fortati, din cauza facultatii absolvite, sa lucreze in acest domeniu, mai spune Laurentiu Popescu.

Mai mult decat atat, numarul locurilor de munca se refera la industria IT, nu la specialitatea angajatilor, deci pot fi si joburi pentru marketing, vanzari, PR care nu sunt pentru absolventi ai unei facultati de profil.

Vedere generala asupra Europei de Sud-Est

In urmatorii cinci ani, sectorul IT va genera peste 35.000 de joburi noi si mai mult de 500 de milioane de dolari in plus venituri din taxe
Software-ul reprezinta 16% din totalul pietei IT si va creste cu 13% anual
Aproximativ 47% din salariatii IT din Europa de Sud-Est sunt angajati in crearea sau distributia de software, iar 55% din taxe vin din aceasta parte a IT-ului
In Romania, piata IT creste cu 10% pe an si va depasi 1,3 miliarde de dolari in 2009. Rata de crestere a intregii piete IT din Europa de Sud-Est este de 10%
Oportunitatile de munca din IT vor creste de la 124.000 de joburi azi, pana la 159.000 in 2009
50% din aceste joburi vor fi in software sau vor avea legatura cu domeniul software.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri