Monopolul UTI in proiectul NetCity poate impinge la faliment firmele de cablu

Concesiunea fibrei optice din Capitala, de la municipalitate catre UTI Systems, este un proiect nefunctional, care va duce la falimentul firmelor de cablu, sustine Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC).

"Proiectul NetCity este facut de oameni incompetenti ai municipalitatii, cu o gandire haotica. S-au ingropat deja 30 de kilometri de tuburi pentru fibra optica, in cadrul acestui proiect, iar acum se asteapta aprobarea concesiunii, pentru ca Primaria Capitalei sa-si recupereze banii. Nimeni nu se intreaba ce se va intampla daca nu se aproba concesiunea. Vor fi, practic, bani aruncati de pomana, pe tevi de fibra optica lasate cu gura in sus, sa ploua peste ele", a declarat presedintele ACC, citat de NewsIn.

Concesiunea va impinge serviciile de comunicatii prin cablu catre un monopol al UTI, ale carui efecte vor fi dintre cele mai nefaste pentru firmele de profil. "Initial, cei din primarie au spus ca infrastructura pentru fibra optica nu costa mai mult de 35.000 euro/km. Acum a ajuns, brusc, la 250.000 euro/km, iar UTI va trebui sa-si recupereze cumva acesti bani pe care ii va plati municipalitatii, mai exact, de la noi, firmele catre care vor inchiria fibra optica si care vom muri din punct de vedere economic", explica presedintele ACC.

Contractul de concesiune a retelei de fibra optica din Capitala, incheiat intre municipalitate si UTI Systems, prevede realizarea infrastructucturii in subteran, care ar urma sa inlocuiasca structura actuala de comunicatii prin cablu, care foloseste stalpii apartinand Electrica si RATB.

Acest contract, prin care UTI urmeaza sa investeasca peste 200 milioane de euro, are nevoie de aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Consilierii municipali vor supune din nou la vot, hotararea de aprobare a contractului de concesiune, dupa ce aceasta a fost repinsa, saptamana trecuta, lipsindu-i un singur vot pentru a fi aprobata.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri