Primii trei comercianti, HP, Canon si Epson au totalizat mai mult de 82% din vanzari. Conform International Data Corporation (IDC), cresterea pietei de hardcopy a inregistrat un varf in 2007, urmand sa creasca in mod constant, dar cu rate ceva mai mici, in urmatorii ani.

"Piata de imprimate, copiatoare si multifunctionale a intrecut orice asteptari in ultimele trei luni ale anului 2007. In mod traditional, al patrulea trimestru este oricum unul foarte bun, datorita promotiilor de sfarsit de an, insa, de acesta data, explozia pietei a fost determinata si de inceperea livrarilor pentru o serie de proiecte publice importante", a declarat Dana Samson, research analyst la IDC Romania.

Vanzarile de multifunctionale si-au continuat expansiunea rapida, crescand cu 68,2% comparativ cu anul trecut, in timp ce vanzarile de imprimante monofunctionale au crescut doar cu 5,5%. Vanzarile de copiatoare monofunctionale au crescut cu 50% insa nu reprezinta decat 0,5% din totalul pietei. "Multifunctionalele au reprezentat cel mai dinamic sector al pietei. In trimestrul al patrulea, multifunctionalele au continuat sa isi mareasca cota de piata in dauna dispozitivelor monofunctionale si detin acum doua treimi din piata, de doua ori mai mult decat monofunctionalele", a adaugat Samson.

Citeste si:

In ceea ce priveste tehnologiile de printare, inkjetul continua sa domine piata cu 71,2% din vanzari. Dispozitivele monolaser au reprezentat un sfert din piata, iar cele laser color, doar 2.5%.

Compania de analiza International Data Corporation publica mai mult de 25 de studii anuale, analize trimestriale si baze de date continand informatii esentiale ale pietei tehnologiei informatiei din Romania. IDC are peste 900 de specialisti si de mai bine de 43 de ani ofera informatii si experianta in privinta tehnologiilor si oportunitatilor industriei, precum si o imagine a tendintelor la nivel global si local in peste 90 de tari din intreaga lume.