Pe strazile oraselor din Silicon Valley nu vezi oameni in afara de momentele in care coboara sau se urca in masinile personale. Managerii si angajatii de la firmele IT din zona supertehnologizata nu merg cu autobuzul sau cu trenul, nu-si pierd timpul admirind cladirile din beton si sticla si nu fac pauze decit atunci cind ajung acasa.

Fie ca este vorba despre Santa Clara, San Jose, Cupertino, Sunnyvale sau Fremont, asezarile din regiune gazduiesc sediile centrale ale celor mai mari companii producatoare de aparatura digitala si aplicatii pentru computer.

Santa Clara, California

Silicon Valley din nordul Californiei este una dintre concentrarile urbane unde se afla cele mai tari firme producatoare de tehnologie. Fisia numita Valea Siliconului are 30 pe 16 kilometri si se intinde intre districtul Santa Clara si orasele San Francisco si San Jose. Tot acolo se afla Universitatea Stanford, orasele Palo Alto si Mountain View.

De pe autostrada

Autostrazile cu cel putin trei benzi de circulatie si un tren regional fac legatura intre aceste zone. Citeva mall-uri sint raspindite pe fisia vaii. Parcul de distractii Great America din Santa Clara reprezinta atractia favorita a familiilor americane, mai ales in weekend-uri.

Daca te uiti pe fereastra microbuzului, atunci cind acesta goneste pe autostrada cu cel putin 100 km/h, incercind sa observi sediile firmelor, nu ai timp sa localizezi una dintre ele pentru ca imediat iti trece alta prin fata ochilor.

Sediul companiei Cisco Systems este cel mai impunator, cuprinzind citeva zeci de cladiri cu birouri si laboratoare. In apropiere se afla IBM, Yahoo, ATI, McAfee (producatorul celebrului program antivirus), Maxtor etc. Mai aproape de San Francisco este unul dintre sediile companiei Microsoft, iar Apple se afla in aceeasi zona. Tot de pe autostrada 101 spre San Francisco se zaresc centrul de cercetare Ames al celor de la NASA, precum si fabrica producatorului de aparate de zbor Lockheed-Martin.

Cochetul aeroport din San Jose se intinde pe citeva hectare. El este folosit astazi din ce in ce mai mult de oamenii de afaceri care merg la serviciu cu micile lor avioane. Nici o cheltuiala facuta de angajatii din Silicon Valley nu este considerata exagerata deoarece salariile sint foarte mari in acest sector. De aceea, hotelurile au preturi mai mari decit in alte regiuni din SUA si cam toate serviciile care, in alte parti, sint gratuite, aici costa.

Toate drumurile duc la Intel

Aproape orice firma respectabila din Silicon Valley are un contract cu Intel. Producatorul de microprocesoare si componente pentru aparate electronice nu are insa un sediu foarte mare, comparativ cu valoarea sa pe piata. Corpurile de cladire ale firmei americane sint organizate pe activitati, astfel incit angajatii sa nu piarda mult timp pina ajung la birou. De fapt, birourile sint hale de tip cubicle, in care fiecare angajat are patratelul sau, cu un calculator, o imprimanta, un telefon si alte accesorii.

Vazute de sus, birourile par stupi de albine.
In jurul acestor spatii de lucru se afla laboratoarele, intesate cu aparate care de care mai ciudate pentru o persoana neavizata. Pe holuri, avizierele sint ocupate de anunturi interne, biletele cu mesaje informale, dar si cu portrete ale angajatilor cei mai merituosi. In pasarelele dintre corpurile cladirilor, peretii sint dominati de citate ale celor care au fondat Intel sau care au contribuit la prestigiul firmei, precum Gordon Moore si Robert Noyce.

Exista mai multe locuri unde se poate minca, dar pauzele de masa ale angajatilor de la Intel Corporation sint dominate de aceleasi discutii despre cipuri, lasere continue, aparate cu mic consum de energie si ultimele evolutii ale bursei.

Sediul companiei este si un loc multicultural. Aici poti vedea specialisti din SUA, India, China, Japonia, Taiwan, dar si din Europa de est. Fiecare se ocupa de o bucatica dintr-un proiect mai larg. Iar daca, atunci cind intrebi un angajat de la Intel despre proiectul la care lucreaza, raspunsul este imi pare rau, nu-ti pot spune prea multe despre asta, nu trebuie sa te superi. Inseamna ca Intel vrea din nou sa fie prima companie din lume care face acel lucru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri