"La inceputul anului 2009, voi prezenta un document in legatura cu protejarea infrastructurilor informatice critice. Acest document va urmari imbunatatirea pregatirii si capacitatii de raspuns (in fata unor astfel de atacuri - n.red.) la nivelul UE", a declarat Viviane Reding, comisarul insarcinat cu acest sector.

"Tehnologiile de informatii si comunicare (IT&C) au devenit sistemul nervos al societatii noastre", a explicat Reding, subliniind cat de mult depind activitatile de buna functionare a retelei de telecomunicatii sau a infrastructurilor informatice.

"O problema in sectorul IT&C afecteaza si alte sectoare: furnizarea de energie, serviciile financiare", a subliniat ea. "Interdependentele depasesc frontierele nationale, depasesc frontierele UE. Trebuie sa fim puternici pentru a ne apara colectiv", a adaugat ea.

Citeste si:

Reding a precizat ca a implicat si statele membre in proiectul sau, prin mai multe consultari incepand de anul trecut. "Ne vom relua reuniunile in mai, pentru a stabili criteriile" de identificare a infrastructurilor critice in Europa.

Comisarul a amintit atacurile informatice ample carora le-a cazut victima Estonia anul trecut. "Nimeni nu poate impiedica si nu poate face fata singur unor astfel de atacuri. Exista nevoia si oportunitatea de a imbunatati coordonarea si colaborarea intre statele membre", a spus Reding.