Grupul finlandez Nokia a anuntat ca a ajuns la un acord cu reprezentantii salariatilor uzinei sale de la Bochum, Germania, care va fi inchisa la 30 de iunie, acord ce presupune indemnizatii de 200 de milioane de euro.

"Nokia si reprezentantii angajatilor de la Bochum s-au pus de acord asupra elementelor cheie de conciliere a intereselor si pe plan social, destinate angajatilor afectati de proiectul de inchidere a fabricii", potrivit reprezentantilor Nokia.

Grupul, care apreciaza solutia gasita drept "rezonabila si satisfacatoare", precizeaza ca va oferi un "pachet de indemnizatii de 200 de milioane de euro" pentru inchiderea fabricii de la Bochum, care va fi efectiva din 30 iunie.

Numarul unu in productia de telefoane mobile anuntase in ianuarie inchiderea fabricii de la Bochum pana la jumatate anului, anunt care a provocat indignare in Germania, cu atat mai mult cu Nokia primise subventii de la statul german pentru deschiderea fabricii. Autoritatile regionale Renania de Nord-Westphalia au cerut la randul lor rambursarea a zeci de milioane de euro subventii publice primite de Nokia pentru aceasta fabrica la sfarsitul anilor '90.

Anuntul unor rezultate financiare record pentru 2007 a discreditat si mai mult grupul in Germania, unde o parte dintre consumatori au decis sa boicoteze marca.

Bochum era ultima fabrcia de telefoane mobile din Germania. Nokia intentioneaza sa isi delocalizeze productia in Romania, unde costul mainii de lucru este mai mic.

In februarie, finlandezii respinsesera alternativele de salvare a fabricii prezentate de salariati, anuntand insa ca intentioneaza sa gaseasca "solutii inovatoare pentru viitorul" angajatilor germani.

Planul social priveste 2.300 de locuri de munca directa si alte cateva mii indirecte.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Setari Cookie-uri