Grecia este de multa vreme in cautarea unui investitor strategic pentru OTE pentru a ajuta la modernizarea si extinderea in Balcani si pentru a face fata intensificarii competitiei. Impotrivirea de a ceda conducerea companiei a mentinut insa investitorii la distanta. Statul grec detine in prezent o participatie de 28% in cadrul OTE.

Pe baza acodului, Deutsche Telekom va cumpara o participatie de 3% in cadrul OTE de la guvern si alte 2% din piata.

Alaturi de pachetul de 20% pe care a convenit sa il cumpere de la firma de investitii Marfin, Deutsche Telekom, cel mai mare grup de telefonie din Europa din punct de vedere al vanzarilor, va detine o participatie de 25% in cadrul OTE, potrivit cotidianelor economice Imerisia si Naftemporiki.

"Ambele parti vor detine cate 25% plus o actiune in cadrul OTE, partea germana urmand sa numeasca directorul executiv si partea greceasca presedintele", mai mentioneaza ziarele.

Luna trecuta, Deutsche Telekom a cumparat o participatie de 20% din OTE de la firma de investitii Marfin, la un pret de 26 euro/actiune, echivalent cu 2,5 miliarde euro. Pentru a-si majora participatia la peste 20%, Deutsche Telekom trebuie sa obtina acordul guvernului grec, potrivit legislatiei tarii.

Citeste si:

Miercuri, reprezentanti ai ambelor parti au declarat pentru Reuters ca discutiile dintre guvern si compania germana pentru vanzarea unei participatii evolueaza bine, insa ca nu s-a ajuns inca la un acord.

"Continuam negocierile cu guvernul grec", a declarat miercuri un purtator de cuvant al Deutsche Telekom, Mark Nierwetberg. Acesta a refuzat sa ofere detalii, insa a precizat ca "atmosfera este constructiva".

Analistii considera ca si cu o majorare de numai 2-3%, Deutsche Telekom ar castiga un control semnificativ asupra managementului.

Grecia a anuntat ca intentioneaza sa vanda pana la 8% din OTE si sa imparta conducerea grupului, care desfasoara operatiuni in Romania, Bulgaria, Albania si Serbia.

Compania valoreaza in prezent 9,06 miliarde euro, ceea ce inseamna ca o participatie de 8% la pretul curent ar echivala cu 725 milioane euro. Sindicatele din cadrul OTE se opun afacerii, temandu-se de disponibilizari si de reduceri ale beneficiilor si au intrat de mai multe ori in greva.