O echipa de cercetatori ai HP a anuntat o noua modalitate de proiectare a viitoarelor nanocircuite electronice, pe baza teoriei de codificare, o abordare folosita la ora actuala in anumite aplicatii matematice, in criptografie si telecomunicatii.

"Am inventat o modalitate complet noua de proiectare a interconectarilor electronice intre circuitele de dimensiuni moleculare, pe baza teoriei de codificare, folosita la ora actuala in mod curent de sistemele digitale de telefonie mobila si de sondele spatiale", a declarat Stan Williams, director al diviziei Quantum Science Research din cadrul HP Labs. "Folosind o arhitectura crossbar si adaugand cu 50% mai multe fire, ca "politica de asigurare", credem ca va fi posibil sa fabricam nanocircuite electronice printr-un proces de productie aproape perfect, chiar daca probabilitatea unor componente defecte este mai mare."

CONCEPTIE.

Williams este de parere ca viitoarele cipuri vor trebui sa se bazeze, cel putin in parte, pe arhitecturi crossbar, in care un set de fire paralele, de dimensiuni moleculare, este asezat deasupra unui alt set de fire paralele, intr-un unghi de aproximativ 90 de grade, intercaland un strat de material comutabil electric.

Avand in vedere ca dimensiunile structurilor electronice coboara sub cativa nanometri, producerea unor circuite absolut perfecte va deveni fie imposibila din punct de vedere fizic, fie nerentabila din punct de vedere economic. "Producatorii viitoarelor cipuri vor fi nevoiti sa se confrunte cu realitatea defectelor", adauga Stan Williams.

De asemenea, grupul de cercetatori a creat in laborator dispozitive functionale, la dimensiuni de 30 de nanometri half pitch aproape a 30-a parte a cipurilor de astazi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri