France Telecom ar putea prelua grupul suedez de telefonie TeliaSonera

France Telecom ia in calcul o posibila preluare a companiei TeliaSonera printr-un schimb de actiuni care ar putea reprezenta un semnal pentru intreg sectorul european al telecomunicatiilor, a anuntat miercuri cotidianul Le Figaro, citat de Reuters.

France Telecom, care isi vinde serviciile sub marca Orange, nu a putut fi contactat pentru a oferi informatii suplimentare.

Aceasta tranzactie ar face din France Telecom, al treilea grup de telefonie fixa si mobila din Europa din punct de vedere al valorii de piata, noul lider al pietei, depasind grupul german Deutsche Telekom.

Le Figaro a declarat ca operatorul de telefonie analizeaza preluarea omologului suedez impreuna cu statul francez, care detine o participatie importanta din France Telecom, fost monopol al telecomunicatiilor franceze, care s-ar dilua odata cu aceasta operatiune, informeaza NewsIn, citand Reuters.

Le Figaro a precizat ca fondurile suverane ar putea intra in capitalul grupului creat din aceasta fuziune, iar Finlanda si Suedia vor detine de asemenea o participatie in grup.

Cotidianul francez a precizat ca un anunt in acest sens va avea loc in urmatoarele saptamani, fara a cita nicio sursa.
Tranzactia ar putea semnala o revenire in forta pentru France Telecom, care a fost aproape de prabusire din cauza datoriilor foarte mari dupa ce a achizitionat companiile Orange si Mobilcom in perioada de maxima profitabilitate a serviciilor de telefonie si internet.

France Telecom are o capitalizare de piata de 57,7 miliarde euro (91,38 miliarde dolari) iar Telia valoreaza 202 miliarde coroane suedeze (34 miliarde dolari), conform Reuters, impreuna cele doua grupuri avand o capitalizare de aproximativ 125 miliarde dolari, cu mult peste valoarea estimata a Deutsche Telekom, de 76,6 miliarde dolari.

Preluarea ar fi a doua operatiune prin care un fost monopol al telefoniei nationale incearca sa preia un altul, dupa ce Deutsche Telekom a acceptat sa achizitioneze o participatie in operatorul grec OTE.

TeliaSonera, creat in 2002 prin fuziunea operatorilor nationali de telefonie din Suedia si Finlanda, nu a putut fi contactat pentru a oferi informatii suplimentare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Orange Money a depășit 200.000 de utilizatori în România
Setari Cookie-uri