Intel reduce cu 12% pana la 50% preturile pentru procesoare quad-core, dintre care cele mai multe sunt bazate pe tehnologia de 65 de nanometri, pe masura ce compania se orienteza catre tehnologia de 45 nanometri, insa ieftinirea va afecta si afacerile competitorilor AMD, cunoscuti ca o alternativa mai ieftina pe segmentul procesoarelor, informeaza publicatia MacWorld.

Purtatorul de cuvant al companiei, Patrick Ward, a spus ca cele mai multe dintre procesoarele care vor fi ieftinite au la baza tehnologia pe 65 de nanometri, pe care Intel inceaca sa o depaseasca in favoarea celei pe 45 nm. Este o miscara similara cu cea pe care o fac dealerii de masini, care ieftinesc preturile pentru modelele vechi ca sa faca loc pentru modele noi.

Procesul de fabricatie pentru procesoarele de 45 nm perminte companiei Intel sa aiba un cost mai redus decat rivalii de la AMD, care au delcarat saptamana trecuta ca vor livra procesoare de 45 nm abia la toamna. Pentru a-si mentine marjele de profit, compania AMD a fost obligata sa minimalizeze costurile de confectionare, dar sa mentina cat mai ridicate preturile de vanzare, astfel incat sa finanteze viitorele proiecte de finantare si de productie.

“Aceasta miscare tine, intr-adevar, sub presiune AMD”, apreciaza analistul Dan Olds, de la compania Gabriel Consulting Group Inc. Se asigura ca au un pret corespunzator si/sau o propunere de mare performanta in oricare dintre segmentele cu care concureaza AMD”, mai spune Olds.

Potrivit datelor publicate de Intel, compania a ieftinit preturile pentru procesoarele Q6700 core 2 Quad cu 50%, de la 530 dolari la 266 dolari, pentru Intel Xeon X3230 de la 530 dolari la 266 dolari.

De asemenea, procesoarele Core 2 Duo E6850 s-au ieftinit de la 266 dolari la 183 dolari, reprezentand o scadere de 31% a preturilor, in timp ce pretul pentru Intel Celeron 430 au scazut cu 23%, pana la 34 dolari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si