Cel mai puternic om de afaceri din Corea de Sud a anuntat ca va renunta la conducerea companiei Samsung, dupa ce a fost acuzat saptamana trecuta de evaziune fiscala si incalcarea increderii.

Lee Kun-hee, de 66 ani, isi cere de asemenea scuze pentru scandalul ce a condus la inculparea a altor noua directori seniori.

Analistii au precizat insa ca familia sa va conduce in continuare cea mai mare companie din tara.
"Voi parasi astazi functia de conducere a Samsung", a declarat Lee.

"Cred ca este vorba doar de o simpla schimbare de functie. Nu exista niciun dubiu ca familia Lee va ramane la conducere", a declarat un economist al Citibank, Oh Suk-tae.

Fiul lui Lee, Lee Jae-yong, considerat favorit pentru postul de conducere al grupului, se va retrage din postul de director senior din Corea de Sud, urmand sa ocupe alta functie la o filiala in strainatate.

Un procuror a prezentat in ianuarie dovezi care atesta anumite acuzatii de coruptie, dupa ce un fost director senior din grupul Samsung a declarat ca persoane din conducerea companiei au ascuns bani si au pastrat anumite fonduri pentru a mitui politicieni, procurori si oficiali.

Procurorul nu a gasit dovezi care sa sprijine acuzatiile de mita.

Daca va fi gasit vinovat pentru evaziune fiscala, Lee ar putea fi inchis de la cinci ani pana la inchisoare pe viata.

Multinationalele sud coreene, cunoscute ca "chaebol", au contribuit la reabilitarea Coreei de Sud dupa razboiul din 1950-1953, transformand-o in cea de-a patra economie a Asiei, insa au fost acuzate ani de-a randul pentru structurile de management lipsite de transparenta.

Criticii au afirmat ca au avut loc putine schimbari de-a lungul anilor la grupurile conduse de familiile japoneze, in ciuda unor condamnari importante ale unor lideri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Reclame contextuale si date real time pentru 700 de ecrane Carrefour
Setari Cookie-uri