Autoritatea Nationala pentru Reglementarea in Comunicatii si Tehnologia Informatiei aloca 60.000 euro pentru inchiderea Planului National de Numerotatie, aceasta suma cuprinzand crearea, tiparirea si distribuirea pliantelor cu caracter informativ, a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.
Incepand cu 3 mai 2008, Romania va parcurge etapele finale de inchidere a Planului National de Numerotatie (PNN), ceea ce inseamna ca toate numerele, indiferent daca sunt locale sau nationale, se vor forma cu prefix (prefixul national 0 plus indicativul de arie geografica).

Astfel, abonatii furnizorilor de servicii de telefonie fixa vor putea fi apelati doar prin formarea intregului numar national de zece cifre (prefix plus numar local) pentru toate apelurile locale sau nationale.

Totodata, se va modifica si formatul actual al numerelor scurte, aparand o diferenta clara intre numerele pentru servicii de interes public la nivel national (ora exacta, informatii privind abonatii Romtelecom, deranjamente Rometelecom etc.) si numerele prin care se furnizeaza servicii de interes general la nivel local, in judete (jandarmerie, taxi, diferite serrvicii de deranjamente, utilitati etc).

Numerele scurte pentru servicii de interes public la nivel national vor avea patru cifre si la formarea lor se va adauga cifra 1 inaintea numarului actual (de exemplu 1958 pentru ora exacta, indiferent de judet).

Atat numarul unic pentru apeluri de urgenta, 112, cat si numerele de telefonie mobila, isi vor pastra formatul actual.

Din 21 octombrie va fi posibila si portabilitatea numerelor din retelele mobile in alte retele mobile si din retelele fixe in alte retele fixe. Nu se plateste nimic, costurile pentru migrarea dintr-o retea intr-alta sunt suportate de catre operator. Estimativ, acest cost se ridica la suma de 13 euro si poate fi recuperat de catre operator din facturile emise clientilor respectivi. Portarea dureaza aproximativ 10 zile dar serviciul in sine este intrerupt doar trei ore, aceste ore fiind stabilite cu clientul.

"Avand in vedere faptul ca toata populatia activa a Romaniei are un telefon mobil, rata de penetrare fiind peste 100%, nu va fi grea tranzitia de la vechile numere la cele noi. Inchiderea finala va fi la 1 octombire 2008", a declarat presedintele Autoritatatii Nationale pentru Reglementarea in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).

Inchiderea PNN va asigura concurenta intre operatorii de telefonie fixa, Romtelecom fiind singurul operator care folosea numere scurte.

Furnizorul al carui abonat formeaza numere de sase si sapte cifre la nivel local are in prezent un avantaj concurential fata de cei ai caror abonati formeaza numarul intreg de zece cifre. Din acest motiv, Comisia Europeana a recomandat Romaniei uniformizarea modului de formare a numerelor de telefon.

Prin inchiderea PNN si uniformizarea numerelor de telefonie fixa dispare o bariera din calea liberei concurente pe piata de comunicatii electronice si se asigura conditii vitale pentru toti furnizorii care utilizeaza resurse de numerotatie geografice.

Existenta in paralel a celor doua tipuri de numerotatie a fost o etapa de tranzitie in procesul de inchidere a PNN avandu-se in vedere si volumul mare al investitiilor necesare pentru modernizarea retelei operatorului fost monopolist de telefonie fixa, Romtelecom.

Furnizorii de servicii de telecomunicatii electronice interesati de obtinerea unei licente de utilizare a resurselor de numerotatie pentru numerele geografice scurte pentru servicii de interes general la nivel local pot depune cereri pentru acordarea licentei incepand cu data de 12 mai 2008 respectand prevederile Deciziei presedintelui ANRCTI privind procedura de solicitare si emitere a licentelor de utilizare a resurselor de numerotatie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri