Desi Canon a inregistrat o cerere puternica pentru aparatele digitale, aprecierea yenului a afectat profitabilitatea per ansamblu. Pestre trei sferturi din veniturile companiei vin de peste hotare. Intarirea yenului diminueaza veniturile exportatorilor, atunci cand sunt transformate in moneda japoneza.

Scaderea cerererii de copiatoare in Statele Unite a afectat, de asemenea, profitabilitatea grupului, care rivalizeaza cu Xerox Corp, Ricoh Co Ltd si Konica Minolta Holdings Inc in sectorul de imprimante si copiatoare.

Canon a coborat estimarile pentru profitul operational cu 4%, la 770 miliarde yeni (7,44 miliarde dolari), pentru anul financiar ce se va incheia in decembrie, in urcare fata de profitul de 756,67 miliarde yeni inregistrat anul trecut. Previziunile recente sunt mai apropiate de cele ale analistilor, de 753,57 miliarde yeni, potrivit unui sondaj desfasurat de Reuters in randul a 18 analisti.

Citeste si:

"Cred ca impactul asupra cotatiei actiunilor companiei va fi relativ limitat, din moment ce nivelul acestora a scazut deja sub media pietei", a declarat un consultant din cadrul Polestar Investment Management Co, Shigemi Nonaka.

Canon, care produce camere digitale compacte IXY si modele EOS de inalta tehnologie, este cel mai mare producator de camere digitale din lume, urmat de Sony Corp, Olympus Corp si Nikon Corp.
In perioada ianuarie-martie, profitul operational Canon a fost de 170,83 miliarde yeni (1,65 miliarde dolari), in scadere fata de 207,4 miliarde yeni inregistrat cu un an in urma si aproape de estimarile analistilor, de 171,1 miliarde yeni.

Profitul net a scazut cu 18,7% fata de primul trimestru din 2007, la 106,64 miliarde dolari. Vanzarile au scazut cu 3,1%, la 1.007,5 miliarde yeni.