Clientii Romtelecom vor forma, incepand din 3 mai, 10 cifre cand vor apela un alt numar in retea, iar de la aceasta data nu va mai exista o diferenta intre apelurile intrajudetene si interjudetene, toate numerele fiind formate la fel, potrivit Romtelecom.

Toate numerele Romtelecom, indiferent daca se formeaza pentru apeluri locale sau nationale, vor avea urmatoarea forma: prefixul national (0)+ prefixul de judet (de exemplu, 244 pentru judetul Prahova) + numarul local. Si numerele din interiorul aceluiasi judet vor fi formate in acelasi fel.

"Spre exemplu, un client Romtelecom din Ploiesti care vrea sa sune un altul din acelasi oras va forma numarul in urmatorul fel: 0 244 44.56.xx. Un client Romtelecom din Bucuresti care suna un alt bucurestean va forma 0 21 444.56.xx.", arata oficialii companiei telefonice.

Astfel, in urmatoarele trei luni, in intervalul 3 mai – 31 iulie 2008, pot fi folosite in paralel vechea numerotatie si cea noua. Pentru ambele variante de formare apelurile vor fi rutate automat catre destinatie.

Incepand cu 1 august 2008, va fi valabil numai noul format al numerelor Romtelecom. Pentru o perioada de doua luni, pana la 1 octombrie 2008, clientii care vor folosi vechea numerotatie vor fi informati automat ca trebuie sa formeze numerele in noua forma. Dupa data de 1 octombrie 2008 nu vor mai exista mesaje de informare in cazul nerespectarii noii numerotatii. In plus, in urmatoarea perioada toti clientii vor fi informati de companie prin pliante individuale, transmise odata cu factura Romtelecom.

Numarul national de urgenta 112 va ramane neschimbat, iar numerelor scurte Romtelecom de interes national li se va adauga cifra „1” in fata. Numerele scurte Romtelecom de interes local vor fi formate din prefixul local + numarul scurt.

Modificarea planului de numerotatie este o cerinta a Uniunii Europene, adoptata in Romania prin decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Romania, cel mai mare numar de clienti pentru pachetele Magenta One