Cele mai mari companii din lume care ofera servicii de externalizare au cifre anuale de afaceri de aproximativ 1,7 miliarde de dolari provenite din vanzari si au o forta de munca anagjata de circa 27.000 de anagajati in lume, potrivit datelor publicate de Asociatia Internationala a Profesionistilor in Externalizare (IAOP).
Directorul companiei Class IT, Bogdan Tudor, este de parere ca decizia externalizarii unor servicii realizate in interiorul companiei catre o firma specializata aduce beneficii tangibile imediat.

“Beneficiile financiare ajung, conform studiilor de specialitate, la reduceri de pana la 30% prin eliminarea costurilor cu taxele pe salarii, de recrutare si training. Costurile intangibile sunt ceva mai greu de calculat financiar, valoarea acestora fiind nepretuita pentru o afacere”, a declarat, pentru Wall-Street, directorul Class IT.

Externalizarea, denumita si outsourcing, se refera la delegarea unor sarcini sau obiective unor segmente organizationale apartinand unor entitati externe, care ofera un raport pret calitate mai bun sau detin expertiza in domenii specializate. Externalizarea poate cuprinde un spectru larg de activitati, de la procese operationale (de exemplu livrarea de produse) si pana la functiuni ale firmei. Practic, o companie se concentreaza pe activitatile cheie, unde detine deja un avantaj competitiv sau incearca sa se impuna, iar activitatile din afara core-business-ului devin tinta pentru externalizare.

In Romania companiile exista inca o “reticenta” printre companii, care prefera sa realizeze toate activitatile in interior, este de parere Marius Capraru, CEO Sistec-SBSol, completand insa ca multinationalele lucreaza dupa acest model.

“Avand in vedere cresterea economica din Romania, ne asteptam ca acest model de business sa capete consistenta in viitorul apropiat. Deja sunt semne pozitive in acest sens si apreciem ca pana la final de an tendinta catre externalizare va fi si mai evidenta”, a spus, pentru Wall-Street, directorul Sistec-SBSol.

Printre avantajele de care ar putea beneficia o companie care decide sa apeleze la externalizarea serviciilor, cei doi directori amintesc diminuarea costurilor pe termen lung, disparitia nevoii de a dezvolta competente interne, posibilitatea companiei de a se concentra pe domeniul de business pe care activeaza, garantarea prestarii serviciilor la un nivel de calitate conform contractului semnnat.

Bogdan Tudor este de parere ca, pe piata din Romania, nu se cunosc inca beneficiile outsourcing-ului, dar in ultimul an s-a observat o crestere a interesului acordat externalizarii.

“Deja sunt semne pozitive in acest sens si apreciem ca pana la final de an tendinta catre externalizare va fi si mai evidenta”, este de parere si Marius Capraru.

Class IT, companie de outsourcing cu capital integral romanesc, a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de peste un milion de euro. In primul trimestru al acestui an compania avea un portofoliu de 150 de cleinti si intentioneaza sa ajunga la 200 pana la finalul anului.

Strategia Sistec-SBSol vizeaza clientii companii medii si mari. “Economia realizata de o companie medie si mare prin externalizare va fi evident mai mare, proportional cu dimensiunea parcului IT propriu necesar desfasurarii activitatii. De aceea credem ca, cel putin in viitorul apropiat, companiile medii si mari sunt cele care au nevoie de externalizarea serviciilor IT”, spune CEO-ul Mihai Capraru.

In primul trimestru al anului, Sistec-SBSol a atras patru clienti noi si vizeaza atragerea altor 10 pana la sfarsitul lui 2008, potrivit CEO-ului.

Sistec-SBsol, companie din cadrul grupului RTC, vizeaza pentru 2008 o cifra de afaceri de circa 15 milioane de euro bazandu-se in special pe vanzarile de solutii hardware, servicii de suport si solutii de consultanta de implementare. Astfel, pentru fiecare din aceste solutii si servicii IT pentru afaceri: consultanta de business, solutii de outsourcing si solutii de infrastructura hardware se estimeaza pentru anul acesta vanzari de cate cinci milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri