Numarul total al conexiunilor care permite accesul la Internet a ajuns aproape de 5,8 milioane, inregistrand in 2007 o crestere de 76% fata de finalul anului 2006, iar numarul conexiunilor de acces dedicat a atins valoare de 2,1 milioane, a declarat presedintele ANRCTI, Dan Georgescu, citat de NewsIn.
Raportul Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) arata ca in numarul de conexiuni pentru acces dedicat la Internet in banda larga, ponderea cea mai mare de aproape 55% o detin in continuare conexiunile prin cablu UTP/FTP, urmate de conexiunile prin cablu coaxial 22% si de cele furnizate prin intermediul tehnologiei xDFL 17%, care insa au inregistrat cea mai insemnata crestere anuala de peste 270% fata de sfarsitul anului 2006.

O usoara crestere s-a inregistrat si in sectorul telefoniei, unde, comparativ cu un an in urma in decembrie 2007 numarul total de linii de cces la servicii de telefonie fixa a crescut cu 1,4%, ajungand la un total de 4,26 milioane dintre care 1,22 milioane instalate de furnizori altenativi. De asemenea, volumul de trafic realizat de utilizatorii furnizorilor alterntivi a crescut cu 44% in contextul unei cresteri de 2% a traficului normal de voce originat in retelele publice fixe de telefonie, pana la aproximativ 8,5 miliarde minute in anul 2007 fata de 8,3 miliarde in 2006.

Raportul de date statistice al ANRCTI indica faptul ca rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobila a ajuns la 106,2% la sfarsitul anului 2007, data la care se inregsitrau 22,9 milioane de cartele SIM active. Dintre acestia 67% utilizeaza cartele preplatite, iar 33% (7,5 milioane) sunt utilizatori cu abonament lunar, din care aproximativ 67% reprezinta persoane fizice (5,1 milioane), iar aproximativ o treime sunt persoane juridice (2,4 milioane).

Conform raportului ANRCTI in decembrie 2007 se inregistra o crestere cu peste 19% a numarului total de abonati la serviciile de retransmisie a programelor audio vizuale fata de finele anului 2006 crestere datorata in special consolidarii gradului de utilizare a solutiilor alternative la cablu.

Rata de penetrare la nivel de gospodarii a serviciilor de retransmisie a programelor audio vizuale a atins valoarea de 71,7% inregistrandu-se o crestere de 9,3 pucte procentuale fata de jumatataea anului 2007.

Raportul de date statistice al ANRCTI a afost realizat pe baza datelor abordate de 99% dintre furnizorii de retele sau servicii de comunicatii electronice autorizati care au desfasurat actvitati comerciale in perioadele 1 ianuarie- 30 iunie, respectiv 1 iulie-31 decembrie 2007.

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei( ANRCTI) este institutia independenta de reglementare in domeniul comunicatiilor electornice si audio vizuale, echipamentelor radio si terminale de comunicatii electronice inclusiv din punct de vedere al compatibilitatii electromagnetice, tehnologiei informatiieie si serviciilor postale. In activitatea sa ANRCTI urmareste promovareda concurentei , protectia intereselor utilizatorilor finali si incurajarea investitiilor eficiente in infrastructura.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri