Piata recuperarilor de date din medii de stocare avariate s-a ridicat anul trecut la 30.000 de euro, a estimat, pentru Wall-Street, Ionut Olariu, Technical Manager al companiei Bit Consulting.
Ciprian Enaru, general manager Quartz Data recovery, apreciaza ca piata a crescut cu aproximativ 20% fata de anul trecut, dar precizeaza ca in Romania nu se cunoaste disponibilitatea acestor servicii.Virgil Manea, reprezentantul companiei OmniTech, care are ca obiect al activitatii si recuperarea de date din medii de stocare avariate, apreciaza ca in ultimii patru ani piata s-a dublat anual.

Recuperarea datelor este procesul de extragere a datelor de pe diverse medii de stocare (hard disk-uri, cd-uri, dvd-uri, flash-uri, unitati de banda) care din diverse motive au devenit inaccesibile.

Recuperarea datelor este necesara atunci cand mediul de stocare nu mai functioneaza corespunzator sau structura acelor date a fost afectata de diversi factori (virusi, atacuri ale hackerilor, stergeri accidentale, etc).

Preturile variaza intre 100 si 450 de euro (fara TVA), dar pot depasi aceste valori in cazuri mai complexe ca disk-uri deteriorate in urma altor tentative de recuperare esuate, recuperari de date in regim de urgenta, sisteme RAID, potrivit managerului Quartz Data Recovery.

Recuperarea de date incepe cu evaluarea posibilitatilor de recuperare. In urma acestui proces, clientului i se comunica daca recuperarea este posibila, pretul si durata procesului de recuperare.In cazul in care disk-ul trebuie desfacut pentru a se remedia probleme mecanice acest lucru este efectuat intr-o camera speciala in care densitatea de particule de praf pe metru cub de aer nu este mai mare de 100 (Class 100 Clean Room), pentru a se evita contaminarea capurilor de citire/scriere sau a platanelor disk-urilor cu particule de praf care ar putea impiedica procesul de recuperare.

“Una dintre cele mai des puse intrebari, in special decatre clienti este <Cum imi recuperati datele?>. Raspunsul nu tine nici de magie si nici de o supertehnologie. Este doar necesar sa ai echipamentele si cunostintele necesare si sa faci ceea ce trebuie la momentul la care trebuie” spune Virgil manea, reprezentantul Omni Tech.

Potrivit reprezentantilor companiilor care activeaza pe aceasta piata, mai mult de 70% dintre utilizatori acestor tipuri de servicii provin din randul companiilor, in timp ce utilizatorii domestici apeleaza in proportie de aproximativ 30% la serviciile de recuperare de date din mediile de stocare avariate.

In departamentele de data recovery ale companiilor OmniTech, BitConsulting sau Quartz Data Recovery lucreaza cate trei persoane, potrivit declaratiilor facute de reparezentanti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri