“Nu credem ca in acest moment sunt foarte bine definite criteriile pentru stabilirea taxei de licenta”, a declarat Marian Velicu, Vice President Regulatory, Strategy and Public Affairs Vodafone Romania, apreciind ca ar fi fost mai corect daca s-ar fi procedat ca in cazul altor state europene, unde taxele de licenta s-au stabilit de catre operatori, in urma licitatiilor.

Pentru licenta nationala de utilizare a frecventelor radio pentru furnizarea de comunicatii mobile in banda 410-415 MHz /420-425 Mhz, Guvernul a stabilit o taxa de 1.077.228 euro (aproximativ 4 milioane lei), iar la licitatie nu pot participa operatorii Cosmote Romania,Orange Romania, Vodafone Romania si RCS&RDS Romania, care detin deja licente de comunicatii mobile.

Taxa de licenta pentru utilizarea spectrului radio in benzile de frecvente 3.600-3.800 MHz, pentru tehnologia de comunicatii mobile WiMAX ar putea fi egala cu echivalentul in lei a 7,5 milioane de euro, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI).

Citeste si:

Gabriel Dogaru, CEO Counsellor Orange Romania, a precizat ca intarzierea in aplicarea reglementarilor impuse de Uniunea Europeana in piata comunicatiilor a incurajat dezvoltarea sectorului, in timp ce in Romania, unde autoritatile au incercat sa tina pasul cu normele UE, piata a fost in urma bulgarilor.

De cealalata parte, Alexandrina Hartan, Vicepresedinte al Autoritatii pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), considera ca reglementarea nu franeaza investitiile. Hartan a dat exemplul companiei Romtelecom, care in ultimii doi ani a investit peste 400 de milioane de euro, chiar daca autoritatea a incercat sa tina pasul cu noile reglementari ale Uniunii Europene.

Oficialul ANRCTI considera ca nu se poate vorbi despre o saturare a pietei de telecomunicatii mobile, atata timp cat rata de penetrare a acesteia este sub media UE.