Situatia economica incerta din Europa de Vest a influentat vanzarile de telefoane mobile, care au scazut in primul trimestru din 2008 cu 16%, pana la 35,9 milioane de unitati, acesta fiind primul declin al pietei din 2001, arata un raport al companiei Gartner.
Declinul inregistrat in vanzarile de telefoane mobile este cel mai puternic din ultimii sapte ani si reflecta o perioada de tranzitie in producerea de modele noi de telefoane, evidentiaza analistii Gartner.

Cu toate acestea, producatorii de telefonie mobila si-au crescut nivelul vanzarilor cu pana la 14% in perioada ianuarie-martie 2008, comparativ cu anul precedent, mai ales datorita cererii mari de pe pietele emergente, cum sunt India si China.

Cresterea de 14% arata ca piata a fost relativ putin afectata de ingrijorarile legate de evolutia economiei globale.

De asemenea, analistii Gartner sustin ca operatorii de telefonie mobila vor trece printr-o perioada nefasta in urmatorul an.

Nokia a scazut in vanzari pe piata din Statele Unite cu mai mult de 40% in primul trimestru din 2008 si a avertizat ca industria mobila ar putea si ea sa sufere un declin in vanzari pe parcursul acestui an.

Pe piata europeana, producatorul Nokia a afisat rezultate mai bune decat alti operatori de telefonie mobila, cum sunt Sony Ericsson si Motorola, iar la nivel global a crescut in vanzari, la fel si Samsung Electronics, cu 14%, la 294 de milioane de unitati, potrivit Bloomberg.

Regiunea Asia-Pacific a avut cele mai bune rezultate din industria de telefonie mobila, din punct de vedere al cresterii vanzarilor, alaturi de Europa de Vest si de Centru, dar si de Africa.

In America de Nord, vanzarile au crescut cu doar 2,4 procente.

“In timp ce vanzarile la mobile pe pietele emergente continua sa creasca datorita numarului mare de utilizatori, pietele mature simt presiunea unui mediu economic incert”, a declarat Carolina Milanesi, director de cercetare Gartner.

Totodata, analistii Gartner sustin ca vanzarile la nivel global vor creste in acest an cu 10-15%, mai ales in a doua perioada din 2008, in timp ce valoarea pietei va fi mai mica decat se anticipase in ultima luna a lui 2007, intrucat cu cat sunt mai lungi abonamentele inregistrate, cu atat cererea de produse este mai scazuta.

Pietele emergente au inregistrat 60% din totalul vanzarilor din industria de telefonie mobila in 2007.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri