Unul din 300 de site-uri romanesti este infectat cu malware, Romania fiind pe locul 5 in lume, dupa gradul de infectare al site-urilor web.
Pe primele trei locuri in Romania, in domeniul amenintarilor, se afla troienii, amenintarile din interior si outsourcing-ul catre firmele de securitate IT, sustine Costin Raiu, directorul cercetare - dezvoltare al Kaspersky Lab Romania.

Raiu a tinut sa adauge ca atacuri informatice de proportii in Romania nu se vor intampla prea curand, estimand ca vor mai trece cativa ani de zile pana sa devenim tinte prioritare pentru hackerii de profil. De asemenea, el a adaugat ca tentativele de phishing care au avut loc pana acum la bancile romanesti sunt unele din rezultatele intrarii in Uniunea Europeana si al interactiunii in diferite domenii, cu tarile partenere.

Un studiu Google facut in 2007 a evidentiat, la nivel global, ca din 4,5 milioane de pagini internet, 450.000 contineau scripturi pentru instalarea de malware, in special troieni si spyware, pe PC-uri vulnerabile. In plus, alte 700.000 de pagini au fost considerate suspecte fara a se stabili cu certitudine acest lucru, dat fiind ca Google a verificat paginile respective dintr-o singura trecere.

Studiul "The Ghost in the Browser" trateaza problema contaminarii "in trecere" pe site-urile compromise, metoda care in prezent eclipseaza mesajele e-mail infectate in privinta raspandirii de malware. Pe langa site-urile web administrate de hackeri, aplicatiile malware pot fi injectate in site-uri legitime printr-o variatate de metode. Astfel, serverele web pot fi compromise pentru a implanta malware sau aplicatiile nocive pot fi inserate in diverse programe ale unor producatori software, promovate apoi pe site-uri legitime.

Termenul "troian" desemneaza un program aparent nevinovat dar care are, de fapt, posibilitati de utilizare ascunse si posibil rau-voitoare. Un troian este un program sau o bucata de cod programata sa execute operatii neautorizate si cel mai adesea cu efecte distrugatoare pentru calculatorul infestat. Principala diferenta intre un virus si un troian este aceea ca un troian nu are capacitatea de a se replica.

Troienii se pot ascunde sub orice forma: programe, jocuri, screensavere, update-uri de programe si chiar programe anti-troian. Cea mai comuna modalitate de a patrunde intr-un calculator este descarcarea unui fisier infectat de pe Internet, posibilitatile sunt nenumarate atat timp cat o persoana rau-voitoare are drept de administrator la calculatorul cu pricina.

Infiintata in 1997, compania Kaspersky Lab este un furnizor international de software de securitate a informatiilor. Cu sediul central la Moscova, Rusia, Kaspersky Lab are reprezentante regionale in Marea Britanie, Franta, Germania, Olanda, Polonia, Japonia, China, Coreea, Italia, Romania si SUA. Compania se extinde si mai mult prin reteaua sa globala de parteneri, cuprinzand peste 500 de companii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri