China a deschis o ancheta impotriva Microsoft

China a deschis o ancheta antimonopol ce vizeaza compania americana Microsoft si alte cateva firme straine producatoare de software, potrivit AFP, citat de NewsIn.

"Facem investigatii ale caror concluzii le vom publica mai incolo", a declarat un purtator de cuvant citat de AFP care a refuzat sa dea alte detalii.

Publicatia Shanghai Securities Journal a scris ca Microsoft si alte intreprinderi sunt banuite ca profita de pozitia lor dominanta pentru a practica tarife "nerezonabile", pentru a-si vinde sistemele mult mai scump in China decat in Statele Unite.

"Pe de o parte, companiile internationale profita de pozitia lor de monopol si fixeaza preturi nerezonabil de ridicate pentru programele lor, iar pe de alta parte, ii critica pe chinezi pentru vigilenta lor cu privire la drepturile de proprietate intelectuala", a declarat o sursa anonima.

De cand China are de anul trecut o lege antimonopol, care trebuie sa intre in vigoare in august, "Guvernul si intreprinderile din China au obligatia si dreptul de a corecta situatia", a adaugat sursa.

Potrivit publicatiei Shanghai Securities Journal, companiile locale s-ar putea organiza si aduce plangere impotriva marilor firme de informatica, de indata ce va intra in vigoare legea.

Reprezentantii Microsoft China au spus ca nu sunt la curent cu ancheta chineza, dar "sustin din plin eforturile Chinei pentru crearea unor conditii care sa favorizeze o concurenta corecta".

"Estimam ca eforturi cum este o lege antimonopol vor proteja mai bine interesele consumatorilor, vpr incuraja inovatia si vor consolida dezvoltarea economica", arata un comunicat al Miscrosoft China.

Microsoft este adesea in colimatorul sustinatorilor unor sisteme deschise. Mai ales Comisia Europeana (CE) lupta pentru o deschidere a normelor tehnice si, prin intermediul serviciilor sale pentru concurenta, duce o ofensiva impotriva pozitiei dominante a companiei Microsoft pe piata software.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri