Lunga istorie a competitiei dintre Intel si Advanced Micro Devices pentru dominanta pe piata microprocesoarelor le-a dus de multe ori in justitie.
In ultima runda, AMD a intentat un proces antitrust impotriva Intel la Curtea Districtuala din Delaware.

Iata cateva momente cheie din istoria celor doua companii:

1968 - Bob Noyce si Gordon Moore fondeaza compania Intel.

1968 - Jerry Sanders impreuna cu o echipa de fosti angajati ai Fairchild Semiconductor fondeaza AMD.

Inceputul anilor 80 - IBM alege asa numita arhitectura cip x86 a Intel si sistemul de operare DOS creat de Microsoft. Pentru a evita o supra-dependenta de Intel, ca singur furnizor de cipuri, IBM cauta un al doilea furnizor.

1982 - Intel si AMD semneaza un acord de schimb de tehnologie, AMD devenind al doilea furnizor. Aceasta intelegere ii ofera companiei AMD acces la asa numita tehnologie second-generation "286" chip.

1984 - Intel cauta sa fie singura care produce cipuri third-generation "386", utilizand tactici despre care AMD sustine ca sunt parte a unui "plan secret" de a crea un monopol pe piata cipurilor.

1987 - AMD pregeteste documentatia pentru batalia legala in disputa privind cipul 386.

1991 - AMD inainteaza o plangere in Carolina de Nord, pretinzand ca AMD s-a angajat in actiuni ilegale pentru a-si asigura si mentine monopolul.

1992 - Justitia decide impotriva Intel care trebuie sa-i plateasca companiei AMD daune de 10 milioane $, plus o licenta gratuita pentru orice patente utilizate de AMD in procesoarele sale 386.

1995 - AMD rezolva toate disputele legale cu Intel printr-o intelegere care ii ofera AMD acces la designul x86, care este in prezent arhitectura de baza in construirea cipurilor utilizate in computerele personale.

1999 - Potrivit intelegerii din 1995, AMD trebuia sa-si creeze propriul mod de a implementa designurile x86, astfel ca in 1999 AMD creaza propria versiune x86, cipul Athlon.

2000 - AMD inainteaza o plangere Comisiei Europene impotriva Intel, sustinand ca aceasta violeaza legile anti-competitionale prin programe de marketing "abuzive". AMD utilizeaza metodele legale in incercarea obtine acces la documentele dintr-un alt proces impotriva Intel, intentat de Intergraph.

2003 - Are loc cea mai mare realizare tehnologica a AMD, odata cu prezentarea versiunii 64-bit pentru cipurile sale x86, create pentru a functiona pe Windows, invingand compania Intel, care pentru prima data trebuie sa urmareasca AMD pentru a dezvolta o tehnologie echivalenta. AMD prezinta linia sa de cipuri Opteron pentru servere si linia Athlon pentru desktopuri si computerele mobile.

2004 - Fair Trade Commission din Japonia (JFTC) perchezitioneaza birorurile Intel din Japonia pentru a cauta documente. Intel coopereaza cu investigatorii, dar nu este de acord cu rezultatul. Oficialii JDTC descopera ca unitate Intel din Japonia a sufocat competitia prin oferirea de rabaturi pentru cinci producatori japonezi de PC-uri - Fujitsu, Hitachi, NEC, Sony si Toshiba - acestia fiind in schimb de acord sa nu mai cumpere sau sa limiteze achizitiile de cipuri produse de AMD si Transmeta.

2005 - AMD initiaza un proces anti-trust impotriva Intel la Curtea Districtuala din Delaware. Cele 48 de pagini ale plangerii prezinta detaliat cum Intel si-a mentinut ilegal monopolul pe piata microprocesoarelor x86, prin constrangerea clientilor din intreaga lume pentru a nu mai face afaceri cu AMD.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri