Operatorul de comunicaţii RomTelecom a anunţat pentru astăzi lansarea unui portal online de jocuri, practic un site web cu acces gratuit pe care oricine se poate conecta pentru a se juca online cu utilizatori din întreaga lume.

Acesta este un prim pas din anunţata strategie a RomTelecom de a deveni furnizor de servicii multimedia. Printre ofertele viitoare se vor număra serviciile de video-on-demand (filme şi alte emisiuni în format digital furnizate la cererea clientului) şi televiziunea digitală prin IP (difuzată prin cablurile de Internet). Compania are prevăzut un buget de investiţii în serviciile de Internet şi date de 10 milioane de euro pe acest an, a spus Vasile Voicu, director al diviziei servicii de date şi Internet.

Noul portal de jocuri se numeşte "Click Net Games" şi a fost dezvoltat în trei luni de către compania All Star din Cehia. Valoarea totală a investiţiei făcute de operatorul român a fost de mai puţin de 50.000 de euro, a spus Tomas Chadzivasilis, coordonator al proiectului pentru RomTelecom.

Care va fi avantajul companiei, având în vedere că portalul va fi utilizat gratuit? În afară de beneficiile de imagine, nu este exclus ca RomTelecom să câştige clienţi de la alţi furnizori de Internet, având în vedere că jocurile, deşi accesibile pentru orice "internaut", vor rula în condiţiile cele mai bune pentru utilizatorii care se conectează la portal din reţeaua RomTelecom (timpul de răspuns al serverelor, aflate în reţeaua operatorului, este mai mic dacă computerul utilizatorului se află în aceeaşi reţea), după cum susţine Vasile Voicu.

Portalul nu oferă jocuri spre descărcare, ci doar o interfaţă prin care utilizatorii, având jocurile instalate pe propriile computere, se pot conecta între ei indiferent de distanţa la care se află unii de alţii. Utilizatorii pot comunica în timp real prin chat şi îşi pot stabili condiţii proprii de rulare a jocurilor (număr minim/maxim de jucători acceptaţi simultan, setări grafice, hărţi etc.). Pentru a folosi serviciiile portalului, utilizatorii nu trebuie să aibă neapărat RomTelecom ca furnizor de Internet, ci pot proveni din reţeaua oricărui alt operator, român sau străin. Printre jocurile oferite pentru început se vor număra mai ales titluri din categoria "shooter" sau strategie, cum sunt Call of Duty, Medal of Honour, Unreal Tournament 2004, Age of Empires. Pe site fanii jocurilor vor mai putea citi însă şi ştiri şi articole despre cele mai recente apariţii.
Oficialii RomTelecom estimează că portalul va atrage un număr de 10.000 de utilizatori activi până la sfârşitul acestui an.

Pentru a folosi serviciile site-ului, utilizatorii trebuie să se înregistreze gratuit şi să descarce de pe Internet o aplicaţie-client (1,4 MB) care să le permită să se conecteze la servere. Pentru condiţii optime de joc, este recomandat ca utilizatorii să aibă o conexiune broadband (de mare viteză), însă jocurile rulează şi pe computere conectate prin dial-up, dacă setările grafice sunt ajustate corespunzător.

Conform oficialilor RomTelecom, următorul pas va fi oferirea de servicii video-on-demand. "Prima ofertă comercială de acest gen ar putea să apară înainte de finalul acestui an", a spus Dan Năstasa, reprezentant pentru Internet şi date al companiei. Deocamdată, RomTelecom este în discuţii cu parteneri atât din România, cât şi din străinătate pentru furnizarea de conţinut multimedia.