Aceasta este o realizare de remarcat pentru browser-ul open source, care incepe sa reduca dominatia rivalilor de la Microsoft Internet Explorer.

Numarul descarcarilor la Firefox 3 continua sa creasca, dar reprezinta doar felie mai mica din cei 170 de milioane de utilizatori zilnici. Aceasta se datoreaza faptului ca Mozilla nu a lansat si o noua versiune pentru actualii utilizatori de Firefox 2.

Privitor la aceasta problema, oficialii Mozilla au declarat ca nu au finalizat programul prin care utilizatorii de Firefox 2 sa isi poata updata versiunile, dar aceasta problema va fi rezolvata in urmatoarele doua sau trei luni.

Luna trecuta, versiunea nelansata a Firefox detinea 0,62% pe piata browserelor, fata de 0,71%, cat aveau rivalii de la Opera.

Citeste si:

Dupa numai cateva ore de la lansare, cota de piata a Firefox 3 a ajuns la 1,16 %. Dupa calculele Net Applications, felia pe piata globala se situeaza in jurul a 19%. Opera a avut o crestere usoara dupa lansarea Opera 9.5, dar nu a inregistrat niciun procent in plus.

Statisticile cotelor de piata, sunt deseori un instrument util pentru a avea o perspectiva asupra tendintelor, dar cum s-a intamplat de multe ori in trecut, acestea nu ofera o imagine complet corecta. Net Applications se bazeaza in statisticile lor pe traficul clientilor sai, care evident nu reprezinta intregul internet.

Un factor care a contribuit semnificativ la succesul versiunii Firefox a fost numarul de download-uri din ziua lansarii, care a fost coordonat de echipa globala de marketing Mozilla. In timpul primelor 24 de ore de la lansarea Firefox 3, numarul total al download-urilor a ajuns la 8 milioane, numar ce a depasit scopul initial, cel de 5 milioane.

Producatorii Firefox au inceput deja sa dezvolte versiunea Firefox 3.1, un update profitabil care va aduce imbunatatiri interfatei si caracteristici de confidentialitate ale utilizatorului. O prima versiune alpha pentru Firefox 3.1 va fi lansata luna viitoare