Operatorii de telefonie mobila ar putea fi nevoiti sa reduca tarifele pentru trimiterea de SMS-uri in statele membre UE la maximum 5 eurocenti, a spus comisarul european pentru telecomunicatii Viviane Reding intr-un interviu acordat Welt am Sonntag.

Pana la 1 iulie 2008 operatorii europeni de telefonie mobila puteau reduce benevol tarifele pentru trimiterea de SMS-uri si transferul de date in strainatate, potrivit unei recomandari a comisarului Viviane Reding. Cum acest lucru nu s-a realizat in mod satisfacator, Reding ia acum in considerare elaborarea unei directive UE care sa-i oblige pe operatori sa reduca aceste tarife, potrivit Welt am Sonntag.

"Operatorii aveau timp pana pe 1 iulie sa reduca benevol tarifele, fara prea mari rezultate. Tarifele de roaming pentru un SMS au scazut de la 29 la 28 eurocenti. Acesta este cu adevarat un semn al slabiciunii fortelor de autoreglementare ale bransei. Asa ca acum voi fi nevoita sa lucrez impreuna cu Parlamentul si cu Consiliul European la o directiva privind reducerea acestor tarife", a spus Reding.

"Tocmai am primit un proiect al ministrului danez al telecomunicatiilor, care propune limitarea tarifelor la trimiterea de SMS-uri in statele membre UE la 5 eurocenti. Interesant", a comentat Reding.

Ea a explicat ca, la fel ca in cazul tarifelor la convorbirile in roaming, are de infruntat reticenta operatorilor, care sunt capabili sa dezlantuie un "tsunami" impotriva acestor initiative.

"I-am avertizat demult pe operatorii de telefonie mobila si le-am cerut sa nu practice tarife exorbitante pentru convorbirile in roaming. Timp de patru ani nu au reactionat. In asa un caz trebuie actionat. Si trebuie sa ramai in picioare chiar si in timpul furtunii. Puteti sa ma credeti ca forta combinata a operatorilor din intreaga Europa s-a napustit asupra mea cand am vorbit pentru prima data de reducerea tarifelor de roaming. A fost un tsunami", a marturisit Reding.

Vara trecuta, Reding a obtinut ca primirea si emiterea de apeluri vocale sa fie plafonata la 24 si respectiv 49 de eurocenti fara TVA. Aceste sume vor scaderea si mai mult vara aceasta si in vara urmatoare.

Viviane Reding vrea acum sa faca acelasi lucru pentru SMS-uri si pentru accesul la internet via o retea de telefonie mobila. Ea le-a acordat operatorilor un ragaz pana la 1 iulie pentru a-si reduce voluntar tarifele, urmand ca ulterior Bruxelles-ul sa faca propuneri. La inceputul lunii iulie, Comisia Europeana urma sa afiseze pe o pagina de internet publica noile preturi propuse pentru serviiciile roaming la mesajele text si descarcarea de date.

Roberto Viola, secretarul general al agentiei de reglementare a sectorului de telecomunicatii din Italia, a spus ca sustine demersul comisarului european de a reduce tarifele pentru serviciile roaming de text si date.

Grupul institutiilor de reglementare din Uniunea Europeana a transmis ca este necesara o interventie pentru a reduce preturile serviciilor roamnig de tip text, insa ca serviciile de date, aflate inca in etapa de inceput, necesita un studiu mai amanuntit.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Telekom România lansează un abonament TV 100% online de la 2 euro pe lună
Setari Cookie-uri