Lee, care a construit cel mai cunoscut brand din Coreea de Sud in timpul mandatului sau de 20 de ani de presedentie, a fost inculpat in aprilie pentru evaziune fiscala de miliarde de dolari dupa ce a ascuns banii in conturi detinute de consilierii sai.

Tribunalul din Seul l-a achitat pe Lee de acuzatiile penale de incalcare a increderii, prin care ar fi influentat decizia a doua filiale Samsung de a vinde actiunile catre fiul sau, Jae Yong.

Procurorii l-au acuzat pe Lee Kun Hee ca a regizat transferul, in care actiunile subsidiarelor Samsung au fost vandute la un pret mult prea mic pentru a-l ajuta pe fiul sau Lee sa preia controlul managerial. Lee a respins insa aceste acuzatii.

Instanta a anuntat ca in cazul Samsung Everland nu au fost aduse suficiente probe care sa-l condamne pe Lee. In cazul altor filiale, statutul de limitari a expirat, a mai anuntat Curtea.

Saptamana trecuta, procurorii au cerut instantei sa-l condamne pe Lee la sapte ani de inchisoare si sa il amendeze cu 350 miliarde de woni (350 milioane de dolari), spunand ca instantele ar trebui sa termine cu clementa fata de magnatii afaceristi care sunt condamnati .

Lee a demisionat la scurt timp dupa ce un procuror cu mandat parlamentar l-a inculpat in aprilie dupa trei luni de investigatii legate de posibile nereguli de la Samsung, cea mai mare companie a Coreei de Sud.

Citeste si:

Ancheta a inceput dupa ce un fost sef din consiliul Samsung, Kim Yong Chul, a pretins ca Lee si consilierii sai au administrat un fond secret foarte mare care sa intareasca controlul managerial al familiei Lee si cu care sa mituiasca procurorii, politicienii si functionarii.

Procurorii au declarat ca au gasit 4,5 trilioane de woni (4,5 miliarde de dolari) in activele personale ale lui Lee sub nume imprumutate si au mai declarat ca Lee a sustras taxe in valoare de 112,8 trilioane de woni (112 milioane de dolari). Dar ei au anuntat ulterior ca nu au putut gasi dovezi pentru a putea aduce acuzatiile de mita impotriva lui Lee.

Scandalurile de coruptie au zdruncinat in mod regulat familiile care detineau conglomerate nationale, importante companii coreene, dar aproape niciodata presedintii inculpati nu si-au ispasit pedepsa cu inchisoarea.

Chung Mong Koo, presedinte conglomeratului Hyundai Motor, a fost condamnat anul trecut la trei ani de inchisoare pentru delapidare. Dar in luna iunie, curtea de apel a suspendat sentinta sa, spunand ca el a fost prea important pentru economia nationala pentru a ajunge la inchisoare.

Samsung cuprinde o flota de 60 de companii care vand diverse produse si servicii, de la chip-uri, telefoane mobile, nave, apartamente, textile pana la polite de asigurare. Conturile grupului sunt estimate la 20% din exporturile Coreei de Sud.