Zilele acestea, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) va impune operatorului RomTelecom o serie de obligatii menite sa impiedice aparitia practicilor anticoncurentiale pe piata telefoniei fixe. Este vorba despre patru tipuri de obligatii, legate in special de modul de tarifare si de posibilitatea de selectare a altui furnizor de telefonie. Prima reglementare a ANRC prevede ca RomTelecom va fi obligat sa ofere abonatilor posibilitatea de a utiliza si serviciile altor furnizori de telefonie, prin procedura de selectare sau preselectare. In cazul preselectarii, abonatul incheie un contract cu un alt operator urmand ca toate apelurile sau doar o parte dintre ele sa fie efectuate prin acest furnizor, fara a fi necesar ca abonatul sa formeze un numar specific inainte de fiecare apel. ANRC a solicitat RomTelecom ca aceasta procedura sa fie functionala pana la jumatatea lui 2006. Selectarea presupune ca abonatul sa formeze inainte de fiecare apel un anumit prefix pentru a accesa serviciile altui operator. A doua obligatie impusa de RomTelecom este legata de existenta a cel putin unui tip de abonament lunar fara minute incluse. Aceasta optiune este importanta pentru abonatii care vor doar sa fie apelati, sa foloseasca reteaua altui operator sau sa transfere date de pe Internet.


Ultimele doua prevederi ale ANRC sunt legate de tarifarea orientata pe costuri. Autoritatea va interzice tarifarea excesiva in raport cu costurile care afecteaza consumatorul final, dar si tarifarea sub costuri care poate duce la distorsionari ale liberei competitii pe piata, prin ridicarea de bariere de intrare in piata pentru alti competitori. In acest sens, RomTelecom va fi obligat sa implementeze un sistem de evidentiere contabila a costurilor pentru serviciile furnizate. Ultimele trei obligatii vor intra in vigoare odata ce decizia va fi comunicata RomTelecom, adica azi sau maine. Reprezentantii Romtelecom ne-au declarat ca deciziile ANRC vor fi puse in aplicare de la data publicarii. Singura solicitare a RomTelecom s-a legat de prelungirea termenului de implementare a procedurii de preselectare, intrucat aceasta presupune investitii pentru aplicatiile informatice, care nu vor putea fi recuperate prin cresteri de tarife intrucat acestea nu sunt inca corelate cu costurile. Cele patru obligatii care ii vor fi impuse furnizorului cu putere semnificativa pe piata au fost stabilite in urma consultarii cu reprezentanti ai companiilor din domeniu si ai asociatiilor profesionale si pentru protectia consumatorilor.

Drepturile abonatilor telefonici

* sa isi poata alege liber operatorul de telefonie
* sa poata beneficia de abonament fara minute incluse
* sa nu fie suprataxat






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri