Proiectele studentilor romani in telecomunicatii primesc, in continuare, recunoastere din partea marilor companii din domeniu. Doi dintre ei, Andrei Enescu si Katona Istvan Attila, au facut cunostinta cu "Telecom Valley" al Europei (langa Stockholm), un loc deloc strain inginerilor din Romania.

Europa are si ea "concentrari tehnologice" gen Silicon Valley, iar una dintre cele mai importante este Kista Science City. Cunoscuta sub denumirea de Telecom Valley (sau Wireless Valley), localitatea Kista se afla la o distanta de 15 minute de mers cu masina de capitala Stockholm. Aici sunt concentrate 750 de companii, dintre care doua treimi se ocupa de IT&C. Unele companii isi au aici cartierul general, altele fiind prezente cu laboratoare si centre de cercetare: Ericsson, Nokia, HP, Sun Microsystems, Intel, Oracle, Infineon etc. Castigatori ai "Premiilor Ericsson pentru Excelenta in Telecomunicatii", doctorandul bucurestean Andrei Enescu si masterandul clujean Katona Istvan Attila au facut primii pasi intr-unul din centrele in care se hotaraste viitorul in telecomunicatii.

PREMIANTI.

Andrei Enescu, preparator universitar la Politehnica din Bucuresti, a fost premiat pentru lucrarea sa de doctorat, care abordeaza canalul wireless MIMO (Multiple Input Multiple Output). MIMO se bazeaza pe standardele LAN si WiMAX (standard 802.11g si 802.16), dar functioneaza prin permiterea a doua sau mai multe semnale in transmiterea pe acelasi canal radio 802.11 simultan. Sistemul este folosit pentru a creste viteza de transfer si aria de acoperire a retelelor wireless. Tehnologia ar putea creste transferul prin LAN-uri wireless la peste 200 MB/s, desi standardul va trebui sa prezinte minimum 100 MB/s.

Proiectul de master al lui Katona Istvan Attila se opreste asupra principalelor concepte folosite in BGP (Border Gateway Protocol). BGP este un protocol de rutare "de exterior", identificand calea cea mai eficienta pentru fiecare pachet de informatie si trimitand pachetul respectiv pe cea mai rapida cale. BGP4 este folosit mai ales de ISP-isti pentru rutarea intre retele.

VIZITATORI.

Pentru inceput "vizitatori" in Telecom Valley, cei doi merituosi studenti din Romania au putut afla mai multe despre tendintele in telecomunicatii, despre telefonia mobila prin IP, precum si despre apropiatul moment al instalarii la bordul avioanelor a statiilor GSM Ericsson.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri