Google a lansat platforma de editare Knol ce poate fi un potential competitor pentru Wikipedia, a anuntat Wall Street Journal (WSJ).
Aceasta platforma permite utilizatorilor sa scrie articole despre subiecte specifice si sa primeasca bani de pe urma acestora. Numele platformei vine de la substantivul „knowledge”, care inseamna cunoastere.

Prin incercarea de a oferi astfel de continut, serviciul Knol poate concura cu enciclopedia online Wikipedia, ale caror articole primeaza in rezultatele cautarii Google de acest tip.

Intr-un interviu acordat WSJ, Cedric Dupont, managerul de productie al Knol, a descris serviciul ca o modalitate de a imbunatatii rezultatele de cautare Google, facand “informatia din mintea oamenilor circulabila”.

Serviciul Google difera de enciclopedia online creata de utilizatorii Wikipedia in mai multe privinte. In special, in loc sa ofere un singur articol la un subiect, Knol va permite mai multe articole, facand mai mult decat o colectie de bloguri individuale asemanator unei enciclopedii online.

De asemenea, utilizatorii isi pot semna articolele scrise. Acestia pot comenta dar au posibilitatea de modifica articolele postate, in vreme ce Wikipedia permite utilizatorilor sa editeze articole care nu le apartin. Totodata, utilizatorii pot alege daca articolele lor sa fie vandute prin reclame Google si astfel sa obtina venituri de pe urma lor.

Fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales a spus ca “este putin cam devreme pentru a spune daca Knol va genera atat de mult continut cat sa devina competitorul lui Wikipedia”. El a spus ca, “de departe pare mai mult o platforma de colaborare blogging” si se asteapta sa genereze “o multime de piese de opinie decat continuturi enciclopedice”.

Knol este unul dintre acele care incerca sa faca mai usoara publicarea articolelor de catre utilizatori si sa le permita acestora sa stabileasca autoritatea online. Dar multe servicii de acest au incercat sa obtina o scala de castig si sa ofere utilizatorilor stimulente pentru a posta articole.

Totusi, serviciul ar putea ajuta Google oferind noi pagini web in care sa afiseze reclame. Articolele Knol contin text sau fotografii, dar Dupont a spus ca spera sa adauge si alte mijloace media.

Google nu filtreaza articolele care cuprind teme ce variaza de la prajituri cu unt la cancerul de plamani. Serviciul este controlat de utilizatori care pot stabili continuturile nepotrivite si care incalca drepturile de autor si astfel sa fie eliminate.

De asemenea, Google vede serviciul ca o oportunitate pentru parteneriate cu companiile media. In legatura cu lansarea, Google a anuntat un acord cu revista The New Yorker care sa permita utilizatorilor Knol sa integreze desene New Yorker in articolele lor.

Dupont a declarat ca alte parteneriate media sunt posibile. Compania a refuzat sa comenteze daca Google obtine venituri din aceasta afacere.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri