Laboratoarele producatorului de solutii de securitate Kaspersky Lab au identificat doua versiuni ale unui nou virus, numite Networm.Win32.Koobface.a si Networm.Win32.Koobface.b, care ataca utilizatorii site-urilor Facebook si MySpace, se arata luni, intr-un comunicat de presa, emis de companie.
Potrivit specialistilor Kaspersky, rolul acestor virusi este de a transforma calculatoarele-victima in sisteme care transmit mesaje spam in retea fara stirea utilizatorului, creand astfel o retea de tip „botnet”.

Cu toate ca virusii nu afecteaza, deocamdata, decat utilizatorii de MySpace sau Facebook, specialistii laboratorului de analiza Kaspersky avertizeaza ca acestia sunt destinati sa incarce si alte module aditionale pentru alte tipuri de atacuri. Este foarte probabil ca acele computere care vor cadea victime atacurilor sa fie folosite pentru a distribui diferite link-uri prin intermediul site-urilor mentionate, dar „botnet”-urile sunt utilizate si pentru alte scopuri periculoase.

Net-Worm.Win32.Koobface.a se propaga in momentul in care cineva isi acceseaza contul personal de MySpace. Virusul creeaza o lista de comentarii la conturile prietenilor persoanei respective. Net-Worm.Win32.Koobface.b, care tinteste utilizatorul de Facebook, compune mesaje spam infectate care sunt apoi distribuite tuturor prietenilor din lista, prin intermediul site-ului.

Mesajele si comentariile includ texte care atrag interesul utilizatorilor si cititorilor, oferind informatii legate de vedete, videoclipuri hazlii, melodii gratis si cadouri cu ocazii variate.

Mesajele si comentariile de pe MySpace si Facebook includ deseori link-uri catre YouTube. Daca utilizatorii acceseaza acest link, vor fi redirectionati pe un site care contine un asa-zis clip video. Daca se incearca vizionarea lui, apare un mesaj care informeaza utilizatorul ca trebuie sa instaleze ultima versiune de Flash Player pentru a viziona clipul. in loc de Flash Player, in computer va fi descarcat un fisier numit codesetup.exe, care este, de asemenea, un virus. Prin urmare, persoanele care au ajuns la site-ul respectiv prin intermediul Facebook vor descarca in calculator virusul MySpace si viceversa.

„Din nefericire, utilizatorii sunt foarte increzatori in mesajele primite de la prieteni pe site-urile de interactiune sociala si probabilitatea de accesare a unui astfel de link este foarte mare. La inceputul anului 2008 am anticipat ca vom vedea mai multe atacuri care tintesc site-uri precum Facebook sau MySpace, si iata ca acum predictiile de atunci se adeveresc. Sunt sigur ca acesta nu este decat primul pas, iar creatorii de virusi vor privi aceste site-uri cu un interes din ce in ce mai mare”, a declarat Senior Virus Analyst al Kaspersky Lab, Alexander Gostev.

Facebook si MySpace si YouTube sunt unele dintre cele mai cunoscute utilitare sociale online, prin intermediul carora utilizatorii interctioneaza in cele mai diverse feluri. Site-urile contin poze, informatii, comentarii si multe servicii media.

Kaspersky Lab produce si distribuie unele dintre cele mai populare sisteme de securitate pentru PC, care protejeaza utilizatorul de virusi, spyware, crimeware, hacker-i, phishing si spam.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri