De la inceputul anului 2007 divizia de telefoane mobile Motorola a avut pierderi de 1,9 miliarde de dolari, depreciindu-se in topul vanzarilor pana pe pozitia a treia. Astfel, compania a decis sa faca niste restructurari si l-a angajat pe executivul de la Qualcomm, informeaza presa internationala.
Dupa ce a devenit publica numirea lui Sanjay Jha (foto) in functia de director executiv pentru divizia de telefoane mobile, alaturi de Greg Brown, actiunile Motorola au crescut pentru prima data in ultimii patru ani. Sub conducerea lui Jha, compania Qualcomm a devenit liderul mondial in productia de chip-uri pentru telefoanele mobile.

In continuare, Brown va ocupa functia de CEO al departamentului pentru dispozitive de banda larga, care produce STB (set-top box) si echipamente pentru retele wireless. Brown a anuntat recent o restructurare a diviziilor companiei, care va avea loc pana in trimestrul al treilea din 2009.

Analistii au laudat aceasta miscare spunand ca “era nevoie de cineva cu un profil inalt si cu talent ingineresc si cu siguranta Jha se potriveste perfect”.

Prima dispozitie data de Jha a fost dezvoltarea unui telefon care sa concureze cu cel de la Apple, iPhone. Motorola a avut succes si cu Razr, care s-a vandut in mai mult de 110 milioane de unitati dar nu a fost in masura sa pastreze aceasta tendinta si a pierdut clineti in favoarea Apple, Nokia si Samsung.

“In termenii actualelor produse ce lovesc piata, impactul pe care Jha il va avea asupra companiei va fi resimtit abia in 2010. Cel mai mare impact al sau va fi generat de talentul ingineresc care se va face simtit, in timp, in cadrul companiei”, a declarat Tavis McCourt, analist al companiei Morgan Keegan & Co.

Dar Motorola va avea nevoie de mai mult de atat pentru a castiga piata telefoanelor, a declarat analistul Tim Bajarin de la Creative Strategies.

“Motorola va avea succes daca aceasta noua echipa creeaza solutii complete care includ hardware, soft-uri si servicii asemanatoare cu Apple, caracteristici ce reprezinta adevarata valoare a telefonului”, a mai spus Tim Bajarin.

“Exista o oportunitate extraordinara de a aduce aceasta afacere la urmatorul nivel”, a declarat Jha. Managerul va gestiona costurile agresiv si va angaja o echipa cu experienta in branding si distributie. Cu toate acestea el a refuzat sa inainteze o data cand unitatea sa va deveni profitabila.

Jha a fost considerat o “stea” la Qualcomm, unde divizia de chip-uri cu un avans de 70% de cand a devenit vicepresedinte, in 2004. Contractul lui Jha cu Motorola a fost incheiat, initial, pe o perioada de trei ani si ii asigura acestuia un salariu de cel putin 1,2 milioane de dolari si un bonus de 2,4 milioane de dolari.

De asemenea Jha a primit trei procente din capitalul diviziei de telefoane mobile dupa divizarea companiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri