Un sistem integrat de catalogare a volumelor aflate in colectiile bibliotecilor judetene din Romania va fi lansat, astazi, la sediul Bibliotecii Nationale din Bucuresti. Sistemul este un proiect de acces denumit Initiativa IT din Romania (RITI), derulat pe o perioada de trei ani, finantat de Guvernul Statelor Unite, prin intermediul USAID si implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala, organizatie independenta si non-profit, cu sediul in Statele Unite, se arata intr-un comunicat. Sistemul Integrat de Catalogare va imbunatati serviciile pe care bibliotecile judetene le ofera, prin conectarea acestora la Internet si prin crearea unui Catalog National de Colectii drept sursa unificata on-line de acces la informatii bibliografice. Cataloagele electronice permit accesul on-line la bazele de date ale tuturor bibliotecilor, permitand utilizatorilor din orice parte a tarii sa consulte cataloage bibliografice.

Un proiect-pilot reusit a fost initiat in septembrie 2004, prin care se interconecta Biblioteca Nationala cu bibliotecile judetene din Salaj si Braila, ca un prim pas in dezvoltarea unui Catalog National de Colectii. Proiectul-pilot a reusit sa reduca in mod substantial timpul de asteptare al cititorilor care cauta anumite carti, sa mareasca eficienta livrarii cartilor, sa imbunatateasca gestionarea bibliotecilor si sa reduca costurile operationale, atat pentru bibliotecile nationale, cat si pentru cele judetene.

Noul sistem vine in sprijinul elevilor, care vor putea accesa materiale educationale electronice, 24 de ore din 24 si 7 zile din 7, de la orice calculator conectat la Internet.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Sergiu Chircă, elefant.ro: Un român a cumpărat, în medie, 6 cărți la o comandă
Setari Cookie-uri