Pentru a intari prezenta sa in Asia si pentru a ajuta expansiunea companiei, site-ul de licitatii eBay vrea sa achizitioneze o participatie de 36,4% din gigantul corean de e-commerce, Gmarket, scrie revista Business Week.
Uriasul retailer electronic eBay este gata sa intesifice eforturile de expansiune, prin cateva miscari care ar folosi banii obtinuti in procesul de extindere. eBay planuieste sa cumpere participatia minoritara a trader-ului e-commerce Gmarket in valoarea de 404 milioane de dolari.

Propunerea a fost facuta pe 13 august, la doua saptamani dupa ce eBay a trimis o scrisoare catre Comisia Coreana de Comert (Korean Fair Trade Commision), spunand ca vrea sa cumpere capital de la compania coreana al carui actionar majoritar este presedintele acesteia, Ki Hyung Lee.

“Desi acordul definitiv nu a fost semnat sau discutiile nu s-au incheiat, elementele preliminare ale acordului au fost facute”, a anuntat eBay.

Lee detine 36,4% din companie, insemnand 50,05 milioane de actiuni. In cazul in care eBay si presedintele Lee se vor intelege in privinta pretului, Comisia Coreana de Comert ar trebui sa aprobe tranzactia.

Cumpararea participatiei va ajuta eBay in scopul de a-si largi platforma de vanzari din Asia. Ca multe alte companii din Statele Unite, eBay a incercat in repetate randuri sa-si extinda succesul din Statele Unite si Europa catre Asia, unde competitorii locali au legaturi puternice cu utilizatorii.

De asemenea, aceasta miscare poate ajuta eBay sa lupte contra Yahoo in e-commerce-ul asiatic, care a achizitionat 10% din actiunile Gmarket in 2006 si care mai are o participatie de 40% in Alibaba Group, compania-mama a celui mai mare retailer online din China.

Dezicia eBay este legata de strategia companiei de a cumpara participatii in companii care ar permite extinderea afacerii in noi piete. Compania detine o participatie de 18,7% in MercadoLibre, liderul site-urilor de shopping din America Latina. Mai mult de 415 milioane de dolari din venitul eBay provin din achizitii, mai ales din platile PayPal.

Este a doua oara cand eBay cumpara o participatie intr-o companie asiatica, prima achizitie de acest fel fiind facuta de compania americana la sfarsitul lui 2006, cand a cumparat o participatie de 49% din compania chineza de Internet mobil Tom Online.

eBay nu planuieste sa achizitioneze intreg capitalul Gmarket, desi a dat de inteles, in trecut, ca si-ar dori asta. Compania se lupta in justitie cu site-ul de job-uri Craigslist dupa ce acesta a acuzat eBay de “tentativa ostila” pentru achizitionarea unei participatii.

Utilizatorii eBay au vandut bunuri in valoare de 927 milioane de dolari in trimestrul al doilea, iar compania a generat venituri fara plata taxelor de 35,7 milioane de dolari din aceste vanzari. Venitul net care include si banii din reclamele de pe site si alte articole, a fost de 15,4 milioane de dolari.

La inceputul acestui an, Lorraine McDonough, coordonator al strategiei de fuziune a eBay, a declarat ca firma a urmarit sa faca achizitii pentru a sprijini afacerea cu cumparaturi. A inceput anul cu un bilant de cinci miliarde de dolari si a declarat ca se asteapta sa genereze in plus aproximativ 2,4 miliarde de dolari pana la sfarsitul anului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri