Wikipedia: Vom sterge dominatia Google de cel mai utilizat motor de cautare

Fondatorul enciclopediei online Wikipedia, Jimmy Wales, spera ca Wikia Search, un proiect pe care il pregateste, va sterge dominatia Google de cel mai utilizat motor de cautare din lume, scrie presa internationala.

Google si ceilalti doi titani, Yahoo si Microsoft, domina piata motoarelor de cautare pe internet, despre care Wales a declarat ca au produs nemultumiri in randul utilizatorilor de web.

“Chiar in momentul de fata, in special in Statele Unite, ne concentram intensiv asupra industriei”, a declarat Wales la Singapore in cadrul Global Brand Forum.

El a mai adaugat ca, potrivit statisticilor industriei, peste 90% din cautarile pe internet din Statele Unite sunt facute prin trei firme.

“In concluzie, o multime de oameni sunt preocupati de asta. Nu ne dorim cu adevarat ca tot traficul nostru si tot controlul nostru de pe internet sa fie manevrat de una, doua sau trei companii. Nu stiu ce vom face.Dar cert este ca vrem sa avem o piata mai larga decat asta”, a declarat fondatorul Wikipedia.

Wales a spus ca Wikia Search va folosi o platforma deschisa asemanatoare cu cea a Wikipedia, enciclopedia online in care articolele pot fi modificate si create de oricine are o conexiune la internet.

“Toate motoarele de cautare existente sunt niste cutii negre, nu stii nimic despre cum sunt lucrurile clasificate si ce se intampla”, a declarat Wales.

Cu Wiki Search utilizatorii pot participa in modalitati semnificative atunci cand folosesc Internetul, a mai adaugat Wales.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri