Comisia de Comert din Taiwan a lansat o ancheta prin care sa stabileasca daca Microsoft detine sau nu monopolul pe piata soft-urilor din insula si daca abuzeaza de aceasta pozitie, au anuntat surse oficiale.
De asemenea, investigatia guvernului taivanez se va lega de plangerile facute de clientii Microsoft, care au semnalat o restrictie a soft-ului Windows XP pentru noile PC-uri. Acestia vor sa verifice si daca pretul produselor sunt echitabile pentru clientii taivanezi.

“Taiwanul nu are propriul soft. Majoritatea oamenilor din aceasta tara folosesc soft-urile Microsoft si depind de acestea pentru munca, asadar cota lor de piata ar trebui sa fie foarte mare”, a declarat un oficial al Comisiei de Comert.

In cazul in care cel mai mare producator de soft-uri din lume a incalcat legile anti-trust, compania ar putea fi amendata cu pana la 797,361 milioane de dolari si va fi obligata sa schimbe cateva din practicile companiei in insula.

“Avem intentia deplina de a ne conforma cu procesul si ii asiguram ca detin toate informatiile de care au nevoie”, a declarat Matt Pilla, directorul de PR al Microsoft in Asia.

Investigatia taivaneza a fost lansata in mare parte la indemnul Fundatiei Consumatorilor din Taiwan.

Luna trecuta, fundatia non-profit a facut un apel prin care anunta ca Microsoft continua sa vanda Windows XP ca o optiune pentru noile PC-uri, adaugand ca vanzarile discontinue ale sistemului de operare incalca legile anti-trust taivaneze. Fundatia Consumatorilor sustine ca Microsoft isi foloseste pozitia de pe piata pentru a incerca sa forteze clientela taivaneza sa treaca la Windows Vista.

Fundatia a efectuat un sondaj in Taiwan care arata ca 67% dintre consumatori sunt impotriva deciziei Microsoft de a opri vanzarea XP pana la sfarsitul lunii iunie.

Principala plangere este lipsa de alegere atunci cand oamenii cumpara noi computere. In jur de 56% dintre respondentii la sondaj care au cumparat recent un nou PC au declarat ca nu au putut cumpara Windows XP si in loc acestuia au fost obligati sa cumpere Vista.

Fundatia a mai anuntat ca Microsoft controleaza 98% din piata sistemelor de operare din Taiwan, iar 75% dintre respondentii la sondaj folosesc Windows XP pentru PC-uri, in timp ce 23% folosesc Vista.

Majoritatea respondentilor (peste 53%) a declarat ca Vista nu este la fel de util ca XP, in timp ce 23% dintre acestia au declarat ca Vista este cel mai bun sistem de operare.

Pilla a subliniat faptul ca Microsoft a extins “viata” Xp dincolo de normele impuse de companie, cum ar fi permiterea vanzarii anumitor sisteme pana la 30 iunie 2009 si reduceri foarte mari la PC-uri.

Prelungire existentei unor produse vechi nu este usoara, a adaugat Pilla. Prin exdinderea datelor de utilizare se va extinde timpul de suport tehnic pentru Windows XP, care acum e stabilit pana la aprilie 2014.

Dupa ce va fi scos din vanzare, produsul va trebui sa fie actualizat cu noi drivere de hardware si alte suporturi soft.
In plus, majoritate dezvoltatorilor de soft-uri de la Microsoft lucreaza deja la Vista, iar compania a fost nevoita sa realoce surse pentru a continua lucrul cu XP.

Ancheta Comisiei de Comert din Taiwan este ultima dintre cele trei actiuni lansate impotriva Microsoft din ultimii ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri