De la lansarea serviciului de plata online a amenzilor de circulatie din cadrul proiectului Ghiseul virtual de plati, in noiembrie 2006, au fost efectuate doar 2350 de tranzactii pana la data de 23 iulie 2008, potrivit Agentiei pentru Serviciile Societatii Informationale.
De la lansarea serviciului de plata online a amenzilor de circulatie din cadrul proiectului Ghiseul virtual de plati, pana la finele anului 2006 au fost efectuate 181 de tranzactii. In anul 2007, au fost efectuate 1318 tranzactii de plata online a amenzilor de circulatie prin www.ghiseul.ro, iar in anul 2008, pana la data de 23 iulie au fost efectuate 851 de tranzactii. In total, de la lansarea proiectului au fost efectuate 2350 de tranzactii, observandu-se o tendinta de crestere a acestora.

Potrivit reprezentantilor ASSI (Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale), tendinta de crestere a numarului de tranzactii se datoreaza constientizarii de catre cetateni a beneficiului de a plati online amenzile de circulatie. Eforturile pe care le fac cetatenii pentru achitarea acestora s-au redus, existand posibilitatea de a efectua aceste tranzactii de acasa sau de la serviciu, cu ajutorul unei conexiuni la Internet si al unui card bancar.

In prezent, sistemul Ghiseul virtual de plati este operational, permitand efectuarea platilor online pentru amenzile de circulatie primite pe raza municipiului Bucuresti pentru persoanele care sunt domiciliate in Bucuresti. De asemenea, orice institutie beneficiara care doreste sa isi interconecteze propriul sistem de incasare cu Ghiseul virtual de plati o va putea face dupa finalizarea procedurii de licitatie pentru stabilirea procesatorului de plati.

In data de 12 august 2008, Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI) a lansat spre consultare publica proiectul Deciziei privind cadrul general de operare si utilizare a sistemului “Ghiseul virtual de plati”. Adoptarea acestei decizii are drept scop stabilirea cadrului general de operare si utilizare a „Ghiseului virtual de plati", precum si reglementarea procedurii de selectie in vederea eliberarii unei licente prin care se acorda dreptul exclusiv de procesare a platilor electronice prin intermediul cardului bancar in cadrul acestui sistem electronic.

In cadrul acestui proiect al deciziei sunt stabilite conditiile de utilizare a Ghiseului virtual de plati, procedura de inregistrare si procedura de efectuare a unei plati electronice in cadrul sistemului, dispozitiile privind procedura de selectie si eliberarea licentei procesatorului de plati precum si drepturile si obligatiile acestuia. De asemenea, textul deciziei cuprinde si conditiile in care autoritatile administratiei publice centrale sau locale vor avea dreptul de a se inregistra pentru a folosi serviciile sistemului electronic Ghiseul virtual de plati.

Caietul de sarcini va fi publicat dupa adoptarea deciziei presedintelui Agentiei pentru Serviciile Societatii Informationale si publicarea acesteia in Monitorul Oficial, partea I. Licitatia va fi organizata conform calendarului stabilit prin caietul de sarcini.

Potrivit oficialilor ASSI, Pana in acest moment nu a existat un interes explicit manifesat de catre procesatorii de plati, dar probabil ca acestia se vor arata interesati de o posibila colaborare dupa aparitia caietului de sarcini, iar castigatorul nu va plati o taxa de eliberare a licentei. In schimb, titularul acesteia va plati catre operatorul sistemului Ghiseul virtual de plati un tarif anual de procesare a platilor.
Desemnarea castigatorului va fi urmata de atribuirea licentei si acordarea dreptului exclusiv de procesare a platilor in cadrul proiectului Ghiseul virtual de plati.

Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale urmareste dezvoltarea sistemului Ghiseul virtual de plati astfel incat acesta sa permita furnizarea de servicii catre toate institutiile administratiei publice, centrale si locale, ce realizeaza incasari de la cetateni.

In baza O.U.G. nr. 73/2007 aprobata cu modificarile si completarile ulterioare prin Legea nr. 125/2008 proiectul Ghiseul virtual de plati este operat de catre Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale, fiind preluat de la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri